Wybierz odpowiednią patelnię do gotowania

Wybierz odpowiednią patelnię do gotowania

Nie da się ukryć, wyposażenie kuchenne bez patelni jest niepełne. Zdrowy rozsądek podpowiada, że patelnia to podstawowe naczynie umożliwiające gotowanie. Bez takiego naczynia usmażenie czegokolwiek byłoby bardzo trudne. Jednak zanim zaczniemy gotować, powinniśmy wybrać właściwą patelnię. Z tego artykułu poznasz trzy rodzaje patelni.

Patelnia uniwersalna

Jeśli nie masz dużo miejsca w kuchni, które pozwoli przetrzymywać wiele patelni, warto kupić patelnię uniwersalną o podwyższonych brzegach. Na takiej patelni można usmażyć wszelkie potrawy, przygotować sos pieczeniowy czy ugotować warzywa. Odpowiednia głębokość takiej patelni pozwala wymieszać na przykład makaron z sosem bez chlapania i brudzenia kuchni. W takim naczyniu przygotujesz również świetne risotto. Uniwersalne patelnie o nieco większej głębokości zazwyczaj są pokryte granitową powłoką, która zapobiega przywieraniu smażonych składników. Wybierając taką patelnię, warto zwrócić uwagę na to, czy w naczyniu zamontowano antypoślizgową rączkę, która ułatwia gotowanie. Jeśli chcesz mieć pewność, że dana patelnia będzie dobrej jakości, wybieraj dobrych producentów tj. Zwieger. Patelnie dobrych producentów służą przez wiele lat.

Patelnia teflonowa

Niezwykłą popularnością cieszą się patelnie teflonowe, które przez lata były wciąż ulepszane. Na ten moment na rynku można spotkać już wyłącznie dopracowane produkty, jednak wciąż trzeba uważać na te o gorszej jakości. Przykładem dobrej patelni jest Florina Oil Control, która posiada kręgi informujące o ilości wlanego oleju. To naczynie jest idealne dla osób, które pilnują tego, co jedzą i chcą spożywać tylko zdrowe potrawy. Zazwyczaj już wszystkie patelnie teflonowe są wyposażone w dodatkową powłokę. Składa się ona z cząsteczek ferromagnetycznej stali. Powłoka pozwala na używanie takiej patelni na płycie indukcyjnej, powodując szybszy czas nagrzania nawet o 25% wobec konkurencyjnych patelni.

Patelnia grillowa

Chcąc ograniczyć ilości spożywanego tłuszczu, dobrym pomysłem będzie zakup patelni grillowej. Jak się okazuje, grillowanie nie musi się odbywać wyłącznie na ogrodzie, lecz także bezpośrednio w kuchni za pomocą specjalnej patelni. Naczynia tego typu zazwyczaj są produkowane z aluminium. Duża patelnia sprawdzi się w domach, w których mieszka kilku domowników lubiących jeść różne smakołyki. Zaletą tych patelni jest to, że pokarmy nie przywierają do dna, dzięki czemu na koniec gotowania nie trzeba szorować patelni, lecz wystarczy ją delikatnie przetrzeć.