Trzy patelnie, bez których nie obejdziesz się w kuchni!
Szukasz garnków do swojej domowej kuchni? A może pomysłu na prezent dla kogoś, kto ceni sobie swój kuchenny sznyt...? W takim wypadku mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Nie musisz rozbijać banku, by zainwestować w cały komplet patelni. Części i tak nigdy nie użyjesz, część – przyda się od czasu do czasu. Ale które z patelni to Twój „must have”...? Odpowiadamy!
Mała patelnia zawsze pod ręką
Pierwszą patelnią, bez której nie obejdzie się każda kuchnia, jest mała, acz porządna patelka o powłoce nieprzywierającej. Niezależnie od tego, czy gotujesz tylko dla siebie, czy dla całej rodziny, zdarza się, że przygotowane danie wcale nie wymaga większych środków. Duszenie cebulki z masłem, odgrzanie pierogów czy gołąbków, a nawet przyrządzenie zasmażki lub usmażenie omletu; drobne rzeczy nie potrzebują marnotrawstwa oliwy oraz prądu, a mała patelka poradzi sobie z tym wszystkim!
Stalowe patelnie Zwieger? Tak!
Oryginalna żeliwna bądź stalowa patelnia to patelnia niemal idealna. Cechuje ją długowieczność, która sprawia, że patelnia ta jest w stanie przetrwać w kuchni nawet kilka pokoleń, a to nie jej jedyna zaleta. Oczywiście wiele zależy od producenta, patelnie Zwieger to tylko jedna z przykładowych marek, na którą warto zwrócić uwagę. Ich patelnie stalowe są wytrzymałe, równomiernie rozprowadzają ciepło oraz możesz ich używać na kuchence każdego typu. Bez problemu przygotujesz na niej dania kuchni całego świata różnymi sposobami: dusząc, smażąc, gotując i podgrzewając.
Oryginalny wok – do kuchni azjatyckiej i nie tylko
Choć oryginalny azjatycki wok charakteryzuje się głębokim i wąskim dnem dostosowanym do smażenia nad wolnym ogniem, my proponujemy Ci dziś odmianę europejską, dostosowaną do kuchenek tradycyjnych – gazowych, standardowych elektrycznych czy do płyt indukcyjnych. Taki wok cechuje płaskie dno, dzięki któremu ciepło rozchodzi się równomiernie, a dania uwalniają soczyste aromaty. Chociaż wok kojarzy się z kuchnią głowie azjatycką, bez problemu usmażysz w nim dania kuchni włoskiej, a także ugotujesz zupy. Głębokie dno sprawia, że mieszanie staje się tak proste, jak nigdy wcześniej.
A to nie wszystko...
Tak, wiemy, miały być trzy patelnie, jednak na rynku akcesoriów kuchennych istnieje jeszcze jedna możliwość, bez której trudno gotować, szczególnie gdy dania przyrządzamy dla całej rodziny. Niektórzy klasyfikują ją jako garnek, inni twierdzą, że to pełnoprawna patelnia.. Oczywiście, że chodzi o funkcjonalną brytfannę! Możesz gotować, dusić lub smażyć na niej potrawy na kuchence oraz w piekarniku, pamiętaj jednak, by w przypadku brytfann od Zwieger używać w nich tylko akcesoriów nieinwazyjnych, wykonanych z drewna lub silikonu. Dzięki temu sprawisz, że Twoja kuchnia będzie wyposażona we wszystko to, co konieczne, na wiele lat.