Poznaj zalety gotowania na płycie indukcyjnej

Poznaj zalety gotowania na płycie indukcyjnej

W wielu nowoczesnych domach możemy znaleźć kuchenki indukcyjne. Są one obecnie bardzo popularne. Chętnie zastępują palniki gazowe, a ich stosowanie jest niezwykle wygodne. Czy płyta indukcyjna to faktycznie dobry wybór? Sprawdź!

Jak działa kuchenka indukcyjna?

Indukcja to nic innego jak elektromagnetyzm. Płyta indukcyjna generuje energię, używając fal elektromagnetycznych. Pod ceramiczną taflą umieszczone są płaskie cewki, które wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne. Za pomocą specjalnie przystosowanych garnków indukują prądy wirowe, dzięki którym możliwe jest gotowanie. Tafla płyty jest odporna termicznie i trwała, a palniki znajdują się pod szklaną powierzchnią. Bez wątpienia jest to bezpieczne i funkcjonalne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się w każdej nowoczesnej kuchni. Jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia i nie wpływa niekorzystnie na przyrządzane potrawy.

Zalety posiadania płyty indukcyjnej

Zalet posiadania płyty indukcyjnej jest wiele. Przede wszystkim pozwala ona na szybkie przygotowywanie posiłków. Indukcja nagrzewa się znacznie szybciej, niż innego rodzaju kuchenki. Dzięki czemu zużywamy mniej prądu. W trakcie gotowania możemy wielokrotnie zmniejszać i zwiększać temperaturę. Szkło praktycznie się nie nagrzewa, dzięki czemu jest rozwiązanie dla rodzin z dziećmi. Dodatkowo, resztki jedzenia nie przypalają się. Płytę łatwo jest utrzymać w czystości, dzięki płaskiej powierzchni i braku zakamarków. Jest łatwa w obsłudze i posiada wiele dodatkowych opcji, na przykład połączenia dwóch pól grzewczych w jeden większy, co sprawdzi się w przypadku korzystania z brytfanny. Wiele kuchenek indukcyjnych posiada również opcję "power booster", co oznacza, że płyta zwiększa moc grzania nawet o kilkadziesiąt procent. Dzięki temu daje możliwość gotowania potraw w błyskawicznym tempie. To oszczędność energii, a także możliwość gotowania z zachowaniem cennych wartości odżywczych w produktach.

Jak gotować na kuchence indukcyjnej?

Gotowanie na kuchence indukcyjnej jest niezwykle proste i szybkie. Warto przede wszystkim zapoznać się z instrukcją. Znajdziemy w niej wszelkie informacje dotyczące prawidłowego korzystania z płyty, odpowiedniego czyszczenia, jak również informacje o dodatkowych funkcjonalnościach ułatwiających codzienne gotowanie. Do przygotowywania posiłków niezbędne będą odpowiednie garnki na indukcję, które posiadają ferromagnetyczne dno. Powinno być ono także grube, płaskie odporne na odkształcenia.