Poznaj wypieki, które znajdziesz w każdej francuskiej piekarni

Poznaj wypieki, które znajdziesz w każdej francuskiej piekarni

Podróżując do obcego kraju, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni. Jadąc do Włoch, możemy posmakować pysznej pizzy oraz dań z makaronem. We Francji z kolei na uwagę zasługują słodkie przekąski, które często są podawane na śniadanie. Nie bez powodu francuskie śniadanie składa się z rogalika oraz filiżanki kawy. W tym artykule przedstawimy najpopularniejsze wypieki, które osłodzą pobyt we Francji.

Croissant

Niezaprzeczalnie francuskie rogaliki są symbolem Francji. W Polsce w cukierniach również łatwo można je zakupić. Dostępne są również w marketach w dziale z pieczywem. Po raz pierwszy taki rogalik został wypieczony w 1770 roku i od tego czasu Francuzi (także inne osoby na świecie) nie wyobrażają sobie śniadanie bez rogalika. Aby jednak śniadanie było smaczne i pożywne rogalik musi być świeży. Zazwyczaj taki wypiek jest rwany palcami od razu po wyjściu z piekarni. Bardzo często spotykany w wersji nadziewanej. W środku nadzienie może być czekoladowe lub owocowe. Szeroki wybór zapewnia satysfakcję każdego smakosza słodkich przekąsek. Jak się okazuje, croissant może być przedstawiany również w formie kanapki. Taką wersję znajdziemy na przykład w Hiszpanii, gdzie do środka rogalika jest kładziony żółty ser i szynka. Jak widać, nawet słodka przekąska może zostać przedstawiona w formie przekąski wytrawnej.

Brioche

Wiele podróżujących do Francji nie wyobraża sobie nie spróbować Brioche. Przysmak ten może przybierać różne formy w zależności od piekarni czy cukierni. Zazwyczaj występują one w formie małych bułeczek, brioszek czy drożdżówek. Bardzo często przypominają one swoim wyglądem drożdżówki, jakie można spotkać w polskich piekarniach i cukierniach. Brioche występują bez dodatku lub w formie nadziewanej. Tak jak croissanty w brioszkach można spotkać konfiturę lub krem czekoladowy. Chętnie są zjadane przez Francuzów na śniadania, a dla turystów bywających w podróży są świetną alternatywą wobec nudnych kanapek.

Maccaron

Trzecim popularnym wypiekiem francuskim jest tzw. maccaron (franc. Pasta). W Polsce nazwa została spolszczona do nazwy makaroniki. To pyszne ciasteczka wykonane z białek jaj i mielonych migdałów z dodatkiem cukru pudru. Po raz pierwszy ten słodki przysmak pojawił się w XVI wieku we Francji, po tym, jak przywieźli go cukiernicy Katarzyny Medycejskiej. Na szczęście w Polsce również są dostępne makaroniki. Gdynia, Warszawa czy Poznań – to przykłady miast, w których cukiernie sprzedają te pyszne ciasteczka. Jednak ceny za te ciasteczka chwilami mogą przerazić, ponieważ uzyskanie mąki migdałowej wiąże się z wysokimi kosztami.