Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Masz dosyć monotonności w kuchni? Szukasz nowych kulinarnych inspiracji? W takim razie ten artykuł jest dla Ciebie. Proponujemy spróbowanie jednej z najzdrowszych kuchni świata, czyli kuchni japońskiej. W tym artykule opisujemy najpopularniejsze dania japońskie.

Sushi

Sushi jest potrawą znaną na całym świecie. Danie jest symbolem Japonii, dlatego przedstawiamy go w pierwszej kolejności. To charakterystyczne o owalnym kształcie porcje ryżu zawinięte wodorostami, które są dodatkowo faszerowane różnymi dodatkami np. surowymi rybami, wędzonymi rybami, rybami w cieście, warzywami czy owocami morza. Każde sushi dodatkowo podaje się w towarzystwie sosu sojowego, imbiru (którego celem jest oczyszczenie kubków smakowych po każdym kawałku sushi) oraz wasabi – japońskiego zielonego chrzanu. Sushi również pysznie smakuje, gdy będziemy je popijać zieloną herbatą lub napojem z alg morskich. Najlepsze knajpki można znaleźć w sieci po odpowiednich słowach kluczowych. Na przykład, jeśli mieszkasz we Wrocławiu, możesz wpisać do wyszukiwarki Google " restauracja sushi Wrocław dowóz". Małe kawałeczki ryżu, bez których ludzie nie wyobrażają sobie życia, można jeść pałeczkami lub palcami. Jeśli nie umiesz jeść pałeczkami, to nic nie szkodzi – część restauracji serwuje tzw. automatyczne pałeczki.

Ramen

To również potrawa będąca symbolem Japonii. Tak naprawdę wiele entuzjastów kuchni japońskiej śmieje się, że ramen to odpowiednik polskiego rosołu – Japończycy również powiadają, że to danie jest dobre na wszystko. Ramen to cienki alkaliczny makaron, który podaje się na bazie rybnej lub mięsnej z tare (esencja smaku słonego) wraz z olejem smakowym. W zależności od przepisu można również spotkać na talerzu różne dodatki. Mogą to być plastry mięsa wieprzowego lub na wpół ścięte jajko (żółtko często jest w postaci płynnej, aby nadać jeszcze większego smaku). Ramen tak naprawdę występuje w kilkudziesięciu rodzajach. Warto wszystkie rodzaje spróbować, ale trzeba jadać je w najlepszych restauracjach. Najlepiej szukać takich miejsc, które zawierają dużo pochlebnych opinii w sieci. Jeśli przeczytamy o jakiejś knajpie opinie „najlepszy ramen w Łodzi”, to znaczy, że warto tam się wybrać.

Udon

To gruby pszenny makaron, wywodzący się z okresu Nara. Pierwotnie był wyrabiany z mieszanki mąki ryżowej i pszennej, lecz w średniowieczu przyjął ostateczną postać, która jest obecnie podawana w głębokich naczyniach. Udon to ciepła potrawa podawana na wywarze tyusu. Turyści najchętniej próbują odmian tj. kake-udon, kitsune-udon oraz tsukimi-udon.