Najlepsze patelnie do Twojej kuchni
Patelnie to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Służą nam do codziennego przygotowywania wielu potraw, zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Bardzo ważne jest, aby wybierać patelnie wykonane z dobrej jakości materiałów. Dzięki temu gotowanie będzie jeszcze prostsze i szybsze, a do tego patelnie posłużą nam na dłużej. Sprawdź, jakie patelnie wybrać do swojej kuchni!
Patelnie, a rodzaj kuchenki
Wybór patelni do kuchni powinien zależeć przede wszystkim od rodzaju kuchenki, jaką posiadamy. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku płyty indukcyjnej. Patelnie na indukcję powinny posiadać specjalne dno, które współpracuje z płytą. Takie dno jest idealnie płaskie i posiada właściwości magnetyczne. Jej wielkość nie musi być dopasowana do pola grzewczego, dlatego możemy wybierać patelnie różnej wielkości. Patelnia na indukcję sprawdzi się również do innych typów kuchenek - ceramicznej, gazowej czy elektrycznej. W sklepach wybór jest ogromny i z pewnością znajdziemy takie akcesoria kuchenne, które będą odpowiadać naszym potrzebom.
Patelnie stalowe
Patelnie stalowe są jedne z najpopularniejszych oraz najtrwalszych na rynku. Jest to typowa, klasyczna patelnia. Bez problemu możemy ją myć w zmywarce. Patelnie stalowe są trwałe i odporne na zarysowania. Możemy je używać na różnego rodzaju kuchenkach oraz w piekarniku. Są również odporne na korozje i sprawdzą się nawet przy intensywnym użytkowaniu. Ich uniwersalny, klasyczny wygląd doskonale wpasuje się w styl niemal każdej kuchni.
Patelnia teflonowa
Patelnia teflonowa to patelnia aluminiowa posiadająca teflonową powłokę. Możemy na niej smażyć nie używając tłuszczu. Dzięki temu sprawdzi się do przygotowywania zdrowych i dietetycznych posiłków. Smaży się na niej łatwo i szybko, a jedzenie nie przywiera do jej dna. To również ułatwia czyszczenie patelni po przygotowanym posiłku. Warto pamiętać, żeby podczas smażenia nie używać stalowych przyborów do mieszania potrawy, a zamiast tego wybrać drewniane.
Patelnia ceramiczna
Patelnie ceramiczne są niezwykle popularne i możemy je znaleźć w wielu nowoczesnych kuchniach. Są również przystępne cenowo. Ogromną zaletą kuchni ceramicznej jest fakt, że potrawy nabierają złocistego koloru. Przeznaczone są głównie do smażenia ryb oraz warzyw. Warto pamiętać, aby do smażenia używać tłuszczu, który sprawi, że potrawa nie będzie przywierać do dna patelni. Jest wytrzymała, odporna na działanie wysokich temperatur oraz zarysowania.