Najlepsze patelnie do kuchni domowej!
Smażenie mięsa, gotowanie warzyw na parze, duszenie gulaszu – możliwości wykorzystania patelni są wręcz ogromne. Do zwykłego, codziennego gotowania domowego zazwyczaj wystarcza zestaw dobrych patelni w kilku rozmiarach wraz z pokrywkami, ale dobrze jest urozmaicić to proste wyposażenie o dodatkowe modele o specjalnych właściwościach. To one uczynią Twoją domową kuchnię bardziej profesjonalną i otworzą Ci drzwi do świata nowych potraw i smaków. O jakich patelniach mowa?
Kuchnia beztłuszczowa? Patelnie Zwieger!
Minimum jedna patelnia do gotowania beztłuszczowego lub na minimalnej powłoce tłuszczowej w domowej kuchni zdecydowanie wystarczy. Dobrze jednak, by postawić na cenione i sprawdzone modele znanych producentów, by móc cieszyć się realnymi korzyściami płynącymi z doboru takich wynalazków. Patelnie Zwieger wykonane ze stali nierdzewnej, w dodatku pokryte warstwą nieprzywierającą wzmacnianą tytanem i odporną na zarysowania do smażenia na niskiej zawartości tłuszczu nadają się wręcz idealnie. Dostępne są w różnych rozmiarach, ponadto występują w formie żaroodpornej, dlatego wstawisz je do piekarnika nastawionego nawet na 260 stopni. To naczynia uniwersalne, jednak sprawdzą się w przypadku gotowania wolnym ogniu – by tłuszcz, na przykład z mięsa, wytopił się i wyparował, pozostawiając po sobie jedynie aromatyczne wrażenia.
Do zadań prostych: wok
Jeśli uwielbiasz kuchnię azjatycką, na pewno w Twojej kuchni znajduje się już patelnia wok, a przynajmniej wok europejski, z niewypukłym dnem. Jego specjalny kształt pozwala na idealne wysmażanie różnych składników – na przykład warzyw, makaronu i ryżu – w tym samym czasie. Niemniej wok powinien znaleźć się w kuchni amatorów nie tylko kuchni wschodniej. Nadaje się on także do duszenia i pieczenia – jeśli tylko posiadasz pokrywkę. Możesz przyrządzić w nim spaghetti lub chilli con carne na bazie ryżu. To patelnia dla każdego, kto ceni sobie gotowanie potraw w jednym garnku, nie lubiąc zmywać naczyń ani brudzić wielu akcesoriów kuchennych.
Patelnia lub brytfanna żeliwna. Do czego?
Kto nie ma, niech żałuje, kto ma – wie, za co docenić. Brytfanny i oryginalne patelnie żeliwne to Twój must have, jeśli cenisz kuchnię polską. Przygotujesz w nich kruche mięso w sosie, zasmażane ziemniaki, "chłopskie garnki", zapiekanki, gulasze, placki po węgiersku czy gołąbki. Żeliwne patelnie idealnie sprawdzają się do gotowania na pełnym ogniu, a nawet w piekarniku; jako że żeliwo magazynuje dużo ciepła – gwarantuje jego równomierne rozprowadzanie. Ze względu na ciężar materiału, potrzeba chwili, aby się rozgrzał, ale gdy już to zrobi – przechowuje ciepło przez bardzo długi czas. Polecamy!