Makaroniki - czyli pyszności prosto z Francji

Makaroniki - czyli pyszności prosto z Francji

Makaroniki to niewielkie, bezowe ciasteczka w różnych kolorach, które obecnie zyskują na popularności i stają się ulubionym przysmakiem fanów słodkości. Skąd wywodzą się makaroniki i z czego są przyrządzane? Sprawdź!

Skąd się wzięły makaroniki?

Ogromną popularność zyskują znane obecnie na całym świecie makaroniki. Gdynia i wiele innych miast w Polsce to miejsca gdzie możemy znaleźć je w cukierniach. Istnieje wiele historii, skąd pochodzą te niezwykłe ciasta. Jedna z teorii brzmi, że ten przepyszny wyrób cukierniczy pochodzi z Włoch. Do Francji przybyły w XVI w. wraz z Katarzyną Medycejską. To właśnie Francja rozsławiła ten przysmak na cały świat. Znane nam wszystkim makaroniki jako dwie połówki ciasta przełożone kremem zawdzięczamy cukierni Laduree. Od tego momentu zaczęto je przygotowywać w wielu francuskich cukierniach, stosując różne kolory i kremy. Nietuzinkowy wygląd, a także pyszny, słodki smak sprawiły, że ciastka te zyskały na popularności. Są nie tylko doskonałą, słodką przekąską, ale stały się także idealnym obiektem fotografii publikowanych na mediach społecznościowych.

Z czego przygotowywane są makaroniki?

Możemy znaleźć wiele przepisów na makaroniki, ale łączy je jedno - mielone migdały. Samo słowo makaroniki wywodzi się od wyrazu ammacare, czyli miażdżyć. Oprócz migdałów, w składzie możemy znaleźć także białka jaj, cukier puder, a czasem niewielki dodatek masła, mąki, drożdży, miodu lub przypraw korzennych. Posiadają cienką, chrupiącą skorupkę. Dwa ciasteczka łączone są dodawanym do środka kremem. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak należy skrupulatnie przestrzegać całego procesu przygotowywania. Jeśli nie pominiemy żadnego punktu, z pewnością uda nam się je przygotować samodzielnie w domu. Makaroniki można przekładać różnego rodzaju kremami, a wybór zależy on naszych osobistych preferencji. Często spotykane są kremy maślane o różnych smakach.

Czemu makaroniki zawdzięczają swój kolor?

Makaroniki zyskały sławę nie tylko za swój doskonały smak, ale przede wszystkim wyjątkowy wygląd. Ciastka te możemy spotkać w niemalże każdym kolorze tęczy. Skąd w nich takie kolory? Do zabarwienia makaroników stosuje się barwniki spożywcze. Zazwyczaj wykorzystuje się barwniki w proszku, gdyż nie wpływa na konsystencję ciasta, a jednocześnie nadaje im wyrazisty kolor.