Mączka rybna jako wartościowy odpad produkcji rybnej
Trzoda chlewna jest karmiona różnymi produktami, aby zapewnić odpowiedni wzrost. Przykładem dobrych rolniczych praktyk jest stosowanie mączki rybnej. To produkt pochodzenia rybnego, który wyniku obróbki termicznej jest źródłem wysokojakościowego białka i aminokwasów egzogennych. Więcej na temat mączki rybnej znajduje się w poniższym artykule. Zapraszamy do przeczytania!
Jak powstaje mączka rybna?
Produkt, jakim jest mączka rybna, jest stosowany do produkcji pasz. To świetne źródło białka o najwyższej jakości. Oznacza to, że to doskonały wybór dla trzody chlewnej. Mączka rybna jest otrzymywana z odpadów rybnych i owoców morza. Tak naprawdę końcowy produkt powstaje z rybiego mięsa, odpadków i tłuszczu. Należy jednak doprecyzować, że w mączce nie ma żadnych nieczystości rybnych. Proces technologiczny opracowany przez producentów pozwala otrzymywać zdrowy produkt wolny od składników, mogących zaszkodzić zwierzętom. W sklepach najczęściej można spotkać mączki łososiowe lub mączki mieszanek, w których można znaleźć mięso z łososia, szprotek, pstrąga, makreli i śledzia. Już po samych gatunkach ryb, można z pewnością stwierdzić, że mączka jest źródłem składników odżywczych, zapewniającym odpowiedni wzrost trzody chlewnej.
Czym charakteryzuje się mączka rybna?
Z uwagi na swoją wysoką wartość energetyczną i składnikową rybna mączka, jest dodawana do pasz dla zwierząt hodowlanych, trzody chlewnej i drobiu. Bogaty skład przekłada się na możliwość traktowania tego produktu w sposób uniwersalny. Najwięcej znajduje się białka, który stanowi aż 65-70%. Charakteryzuje się ona składnikami odżywczymi, które wynikają z aminokwasów egzogennych. Ściślej w mączce można znaleźć lizynę, argininę, treoninę, metioninę i tryptofan. Nie mogło także zabraknąć składników mineralnych tj. fosfor, wapń czy zespołu witamin np. A i D.
Jak można wykorzystać rybną mączkę?
Wiemy już, że rybna mączka jest bogata w składniki odżywcze. Dlatego produkt ten jest głównie wykorzystywany w żywieniu zwierząt. W zależności od składu rolnicy stosują inne proporcje do paszy. Jednak i tak białko zawsze stanowi największy % w składzie. Dzięki temu zwierzę rośnie szybciej, a samo pożywienie jest smaczniejsze. Na rynku można obecnie znaleźć szeroki wybór mączki, co może powodować trudności w wyborze odpowiedniego produktu dla swoich zwierząt. W takim sytuacjach warto kierować się zasadą, że należy odrzucić stanowczo te mączki, zawierające wszelkie ulepszacze roślinne i zwierzęce.