Kuchnia z Dalekiego Wschodu

Kuchnia z Dalekiego Wschodu

Trudno nie zauważyć pozytywnych aspektów globalizacji. Jesteśmy w stanie podróżować po wielu różnych zakątkach świata i poznawać szeroko rozumianą kulturę, która jest obecna w tamtych regionach. Oczywiście dzisiejsze możliwości sprawiają, że jeżeli Mahomet nie przyjdzie do góry, to góra przyjdzie do Mahometa. Właśnie dlatego na stołach w restauracjach w Polsce mogą pojawić się przysmaki z wielu różnych zakątków świata, w tym z Azji.

Niesamowita różnorodność

Wschodnia część Azji w dużej mierze wyróżnia się całkowitą odmiennością. Zupełnie inny klimat poczujemy w Tajlandii, Pekinie, czy też japońskim Tokio. Właśnie ta różnorodność jest niezwykle widoczna w kuchni z Dalekiego Wschodu. W zależności od tego na jakim regionie się skupimy, to spotkamy się z zupełnie innymi wrażeniami dla naszych kubków smakowych. Tajskie przysmaki charakteryzują się dużą liczbą ostrych przypraw, a z drugiej strony surowe ryby i biały ryż to podstawowe składniki sushi. Grodzisk Mazowiecki, Białystok, Olsztyn - w wielu polskich miastach znajdziemy dużą liczbę właśnie takich restauracji.

Nie tylko w restauracji

Ostatnie kilkanaście miesięcy zdecydowanie zmieniło nasze codzienne funkcjonowanie. Znacznie rzadziej wychodziliśmy w ogóle z domu, nie wspominając o jedzeniu w restauracjach. Oczywiście lokale gastronomiczne wyciągnęły rękę do klientów i zaczęły dowozić swoje dania z dostawą do domu. Ekologiczne opakowania jednorazowe przede wszystkim mają zachowywać ciepło potraw oraz być szczelne, szczególnie w przypadku, gdy nasze smakołyki w dużej mierze opierają się na sosach z dodatkiem tłuszczu. Polacy pokochali spożywanie posiłków w domu. Właśnie z tego powodu mnóstwo restauracji, także tych oferujących dalekowschodnią kuchnię, także wyszło na przeciw swoim stałym klientom i cały czas oferują dostawy do domu w swojej ofercie.

Światła wielkich miast

Trudno nie odnieść wrażenia, że zupełnie inaczej wyglądają starówki polskich metropolii dzisiaj, niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ma to oczywiście związek z pojawieniem się nowych, niezwykle popularnych w innych krajach świata produktów i usług. Dokładnie tak samo wygląda sytuacja z restauracjami. Znacznie mniej tradycyjnych polskich karczm gości na rynku, jeżeli porównamy je do restauracji kuchni dalekowschodnich. To właśnie w centrach znajdziemy ulubione tajskie jedzenie oraz najlepsze sushi. Wrocław, Poznań, Warszawa - we wszystkich polskich metropoliach znajduje się duża grupa otwartych na świat osób, które z radością kosztują takich smakołyków.