Kuchnia azjatycka - dania, które warto spróbować

Kuchnia azjatycka - dania, które warto spróbować

Dania kuchni azjatyckiej słyną przede wszystkim ze swojego niesamowitego aromatu i wyrazistego smaku. W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy, jak imbir, pieprz cayenne, curry i wiele innych. Walory smakowe potraw podkreślają także różnego rodzaju sosy - sojowy czy rybny. Dania kuchni azjatyckiej są niezwykle aromatyczne, niekiedy ostre, a ich bazę stanowi zazwyczaj ryż lub makaron ryżowy. Sprawdź, jakie potrawy kuchni azjatyckiej warto spróbować!

Sushi

Sushi jest tradycyjną potrawą kuchni japońskiej. Nazwa pochodzi od octu ryżowego, który wykorzystuje się do jego przygotowywania. Podstawą sushi jest przede wszystkim specjalnie gotowany ryż, a także zaprawa octowa i różnego rodzaju dodatki. Zazwyczaj wykorzystuje się dobrej jakości świeże surowe ryby, na przykład łososia czy tuńczyka lub owoce morza i azjatyckie grzyby. Często dodawane są także warzywa - papryka, ogórek, pędy bambusa lub awokado. Do sushi podawane są także różnego rodzaju dodatki, które stosuje się podczas spożywania. Zazwyczaj jest to marynowany imbir, który przegryza się pomiędzy różnymi kawałkami sushi w celu "czyszczenia" kubków smakowych. Rolki je się także z wasabi oraz macza bezpośrednio w sosie sojowym. Aby rozpocząć swoją przygodę z tym popularnym daniem kuchni japońskiej, warto wybrać się do dobrze ocenianej restauracji w swoim mieście. W menu z pewnością znajdziemy różnego rodzaju sushi Wrocław. Dowóz tych przepysznych rolek do domu jest równie często wybieranym rozwiązaniem, gdy planujemy domówkę lub romantyczną kolację we dwoje.

Ramen - japońska zupa z makaronem

Drugim, popularnym daniem wśród miłośników kuchni azjatyckiej jest ramen. Jego podstawą jest mięsny wywar, przypominający rosół, podawany z makaronem i dodatkami. Do tego dania wykorzystuje się makaron o nazwie ramen, stąd nazwa dania. To specjalna odmiana makaronu wytwarzanego z ziaren pszenicy. Dodatki, jakie możemy znaleźć w tej zupie to między innymi gotowane mięso wieprzowe, marynowane jajko, boczek chashu czy marynowane pędy bambusa. Głęboki, niezwykle aromatyczny i intensywny smak to cechy, którymi powinien wyróżniać się najlepszy ramen. W Łodzi, Warszawie, Krakowie i wielu innych miastach w Polsce z pewnością znajdziemy wiele azjatyckich restauracji, w których spróbujemy tego niezwykłego dania.

Pad Thai - danie kuchni tajskiej

Pad Thai jest z kolei bardzo popularnym daniem kuchni tajskiej. Jest to danie przygotowywane na bazie makaronu ryżowego i warzyw. Często spotykanym dodatkiem jest także kurczak lub krewetki. Makaron smaży się na patelni wraz z jajkiem. Do potrawy dodaje się również między innymi sos rybny, kiełki fasoli mung, a całość posypuje orzeszkami ziemnymi. Pad Thai to popularny street food, którego możemy posmakować na wielu tajskich ulicach. W Polsce z pewnością znajdziemy azjatycką restaurację serwującą to popularne i pyszne danie.