Które garnki są niezbędne w kuchni?

Które garnki są niezbędne w kuchni?

Komplet garnków to podstawa w każdej kuchni. Bez nich nic nie ugotujemy ani nie podgrzejemy jedzenia. Z pomocą takich naczyń przygotujemy najróżniejsze potrawy od gulaszu po sosy do makaronów i mięsa. Warto wiedzieć, jakie garnki są niezbędne w kuchni i na co zwrócić szczególną uwagę przy ich wyborze.

Jakie są rodzaje garnków?

Obok klasycznych garnków możemy znaleźć brytfanny i rondle. Wśród garnków natomiast wyróżnia się te do gotowania na parze, ciśnieniowe i specjalistyczne. Kolejnym podziałem jest ten ze względu na materiał wykonania. Wbrew pozorom to nie jest wszystko jedno, z czego wykonane są garnki. Od materiału bowiem będzie zależała ich trwałość, czas gotowania czy stopień nagrzania. Najpopularniejsze są garnki stalowe, żeliwne, aluminiowe, gliniane oraz szklane. Garnki często pokrywane są specjalnymi powłokami, takimi jak teflon, emalia i tytan. Powłoka dodatkowo chroni produkt przed np. przywieraniem i nagrzewaniem, a także sprawia, że jest on bardziej wytrzymały.

Czym się różnią poszczególne materiały, z jakich wykonane są garnki?

Szukając odpowiednich produktów, warto wziąć pod uwagę te popularnych i cenionych na rynku firm, jak np. ambition garnki. Najchętniej wybierane są garnki stalowe. Stal jest odporna na wysokie temperatury, korozję, uszkodzenia oraz zarysowania. Dzięki temu ścianki stalowych garnków się nie odkształcają. Kolejnym popularnym materiałem jest aluminium. Z wyglądu garnek z aluminium jest niemal identyczny, co stal, ma on jednak inne właściwości. Przede wszystkim dużo lepiej przewodzi ciepło, szybko się nagrzewa, ale też szybko wytraca ciepło. Takie garnki są lekkie i wytrzymałe, ale należy zwracać uwagę na to, aby ich nie zadrapać. Ciekawym rodzajem materiału, z jakiego kiedyś wykonywało się większość garnków, jest żeliwo. To nic innego jak wysokowęglowy stop żelaza z węglem i innymi substancjami. Wykonane z niego garnki są znacznie trwalsze niż stalowe, przez co mogą służyć przez lata i być przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Na co zwrócić uwagę kupując garnki?

Wybierając garnki do mieszkania, przede wszystkim sprawdźmy, z czego są wykonane. Tańsze zamienniki nie posłużą nam długo i mogą przypalać gotowane potrawy. Warto również mieć co najmniej kilka o różnych rozmiarach, od małych 0,5-litrowych po duże kilkulitrowe. Dodatkowo zwracajmy uwagę na to, czy garnki nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej, jeśli taką posiadamy. Wciąż istnieje wiele rodzajów garnków, które nie są do tego przystosowane. Na koniec sprawdźmy uchwyty. Dobrze, aby były wykonane z tworzyw sztucznych, które nie nagrzewają się podczas gotowania.