Jakie patelnie warto mieć w swojej kuchni?
W naszej kuchni powinny się znaleźć różnego rodzaju patelnie. Wykorzystuje się je do przygotowywania wielu posiłków - zarówno obiadów jak i śniadań. Podczas wyboru patelni warto kierować się przede wszystkim jakością. Taki sprzęt potrafi posłużyć przez wiele lat. Sprawdź, jakie patelnie warto mieć w swojej kuchni.
Klasyczne patelnie
Najbardziej przydatnymi patelniami będą takie, które sprawdzą się do przygotowywania codziennych posiłków. Bardzo często możemy je kupić w zestawie. Taką możliwość oferuje wiele firm, w tym Zwieger. Patelnie w zestawie występują w różnych rozmiarach. Najlepiej, aby posiadały także pokrywki. Wybór patelni będzie zależał przede wszystkim od rodzaju kuchenki jaką posiadamy. Należy zwrócić szczególną uwagę zwłaszcza jeśli posiadamy płytę indukcyjną. W tym przypadku naczynie musi być wykonane z materiału ferromagnetycznego, czyli po prostu takiego, który przyciąga magnes. W innym przypadku gotowanie na indukcji nie będzie możliwe. Jeśli posiadamy innego rodzaju kuchenkę, to również warto skupić się na materiale, z jakiego wykonane są patelnie. Przede wszystkim powinny zawierać nieprzywierającą powłokę. Dzięki temu jedzenie nie będzie się łatwo przypalać i przyklejać do patelni podczas gotowania. Warto także zwrócić uwagę, aby dno patelni było dosyć grube.
Patelnia do naleśników
Fanami naleśników są nie tylko dzieci, ale także dorośli. Usmażenie naleśników nie należy do skomplikowanych czynności i wcale nie musimy posiadać wysoko zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Jednak już usmażenie cienkich naleśników może okazać się nieco trudniejsze. W tym przypadku świetnie sprawdzi się patelnia do naleśników. Jest ona znacznie niższa niż tradycyjne patelnie, dlatego prościej jest na nią wylać odpowiednią ilość ciasta. Dodatkowo, taka patelnia pozwala na użycie mniejszej ilości tłuszczu do smażenia. Patelnia do naleśników powinna być przede wszystkim solidna i posiadać grube dno.
Patelnia wok
Wok to inaczej głęboka patelnia, która posiada półokrągłe wysokie brzegi. To must have każdego, kto uwielbia kuchnię azjatycką. Przydaje się przede wszystkim do szybkiego smażenia. Możemy jej używać także do przygotowywania potraw w głębokim tłuszczu lub do gotowania w wodzie. Przede wszystkim, dzięki pochyłym brzegom patelnia wok idealnie rozprowadza ciepło po całym naczyniu. Dzięki temu przygotowywanie potraw kuchni azjatyckiej będzie o wiele prostsze. Obecnie możemy znaleźć także woki ze spłaszczonym dnem, które są dostosowane do płyty indukcyjnej.