Jak ugotować obiad w 15 minut?

Jak ugotować obiad w 15 minut?

Życie staje się coraz szybsze. Właśnie z tego powodu chcemy jak najbardziej ograniczyć czas na najpotrzebniejsze sprawy, żeby móc cieszyć się wyjściami ze znajomymi, wyjazdami na weekend, czy też zwykłym nudzeniem się przed telewizorem z nowym serialem. Gotowanie także nie musi trwać bardzo długo - wystarczy znać kilka bardzo prostych, uniwersalnych zasad.

Akcesoria najwyższej jakości

W życiu nie należy oszczędzać na kilku rzeczach. Przede wszystkim mowa tutaj o zdrowiu i podstawowych zasadach komfortu. Dlatego właśnie wygodne łóżko oraz odpowiednio dopasowane buty to obowiązek każdego z nas. Nie inaczej sprawa się ma przy okazji przygotowywania posiłków. Jedzenie ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Mowa tutaj nie tylko o dostarczaniu niezbędnych wartości odżywczych do organizmu, ale przede wszystkim o samym smaku. Właśnie dlatego tak ważne jest, żebyśmy stawiali na jakościowe marki w kuchni. Jedną z nich jest Ambition. Garnki oraz patelni tej firmy znakomicie sprawdzą się przy przygotowaniu szybkich, aczkolwiek pożywnych i pysznych posiłków.

Źródło węglowodanów

Szybki posiłek oznacza, że należy na jakiś czas zapomnieć o korzystaniu z piekarnika. Wystarczy płyta grzewcza, niezależnie od tego czy jest indukcyjna, elektryczna, czy gazowa. Najważniejsze są podstawy, które w przypadku takich dań niemal zawsze stanowią węglowodany. W zależności od naszych preferencji, mamy bardzo szeroki wybór. Ze względu na popularyzację kuchni włoskiej mnóstwo osób wybiera makaron, który jednak możemy podzielić jeszcze na kilka rodzajów. Popularne rurki to z włoskiego penne, natomiast długi, cienki makaron to spaghetti. Oczywiście to nie jedyna możliwość dostarczenia węglowodanów do naszego organizmu. Mnóstwo osób wybiera ryż oraz kaszę, które świetnie komponują się przy orientalnych przysmakach z Dalekiego Wschodu.

Dodatki wedle uznania

Ponieważ to my przygotowujemy to danie dla siebie, wszystkie inne składniki możemy wybierać wedle własnego uznania. W zależności od naszych preferencji, możemy wykluczyć zarówno mięso, jak również wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Wtedy warto wcześniej wybrać makaron, do którego produkcji nie użyto jajek. Przy przygotowaniu dodatków do węglowodanów niezbędna będzie najprawdopodobniej patelnia w celu podsmażenia składników. Wiele osób wybiera najbardziej klasyczny wariant, a mianowicie pokrojonego kurczaka w kostkę miesza z warzywami oraz przyprawami. Całość już po kilkunastu minutach można dodać do ugotowanego makaronu, ryżu lub kaszy.