Garnki – jaki rodzaj wybrać?
Obecnie na rynku można spotkać wiele rodzajów garnków. Każdy z nich służy do konkretnego sposobu przyrządzania potraw. Szeroki wybór jednak sprawia, że trudno podjąć decyzję bez zapoznania się z poszczególnymi zaletami i wadami. Dlatego w tym artykule opisujemy najpopularniejsze rodzaje garnków, dzięki czemu zdecydujesz jakie garnki kupić.
Garnki ze stali nierdzewnej
Biorąc pod uwagę wybory Polaków, można stwierdzić, że garnki stalowe są najpopularniejsze. Nie ma co się zresztą dziwić, ponieważ garnki wykonane z tego metalu są wytrzymałe, trwałe i odporne na obrażenia mechaniczne, które oczywiście się zdarzają w kuchni. Warto także zaznaczyć, że garnki ze stali nierdzewnej łatwo się czyści i są odporne na korozję, atakującą garnki wykonane z innego materiału. Producenci garnków ze stali nierdzewnej sprzedają te naczynia w wielu rodzajach. Można zatem kupić dedykowany garnek zarówno do smażenia, jak i gotowania. Jeśli lubisz gotować, warto kupić od razu cały zestaw takich garnków, co na pewno spowoduje mniejsze wydatki – pojedyncze garnki często są o wiele droższe.
Garnki aluminiowe
Garnki wykonane z wysokiej jakości aluminium nagrzewają się blisko 20 razy szybciej niż naczynia wykonane ze stali nierdzewnej. Jeśli więc nie chcesz tracić czasu na to, aż garnek się nagrzeje garnki tego typu to świetna propozycja. Producenci przedmiotów do gotowania najczęściej wykorzystują utlenionego aluminium w trosce o bezpieczeństwo swoich klientów. W kontekście garnków aluminiowych na uwagę zasługuje seria ambition. Garnki doskonale przewodzą ciepło, są lekkie oraz za sprawą aluminium jedzenie nie przywiera do dna. Biorąc pod uwagę takie właściwości garnków, ale też czajników czy patelni, będą one odpowiednie dla osób ceniących sobie dynamikę w kuchni, a także tych lubiących zapiekanki czy naleśniki. Decydując się na garnki z takiego metalu, gotowanie będzie czystą przyjemnością.
Garnki ceramiczne
Garnki wykonane z ceramiki zyskały na popularności, gdy naczynia teflonowe zostały okryte złą sławą. Gotując w ceramicznym garnku lub patelni, wystarczy dodać odrobinę oleju i rozprowadzić po całej powierzchni naczynia. Nawet mała warstwa tłuszczu będzie, wystarczająca, aby przyrządzić potrawę. Garnki ceramiczne to świetna propozycja dla osób mających alergię, ponieważ surowiec ten nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Garnki bardzo długo utrzymują ciepło, dlatego zostawiając na dłuższą chwilę jedzenie na wyłączonym piecu, możemy być pewni, że przez długi czas nadal będzie ono ciepłe. Trzeba jedynie pamiętać, aby podczas gotowania nie używać metalowych łopatek, ponieważ powierzchnia ceramiczna nie jest odporna na zarysowania.