Garnki aluminiowe, żeliwne czy ze stali nierdzewnej – jakie wybrać?

Garnki aluminiowe, żeliwne czy ze stali nierdzewnej – jakie wybrać?

Dobre garnki powinny starczyć na wiele lat. Na rynku znajdziemy wielu producentów, jednak nie wszyscy oferują produkty o najwyżej jakości. Szeroka oferta garnków powoduje, że wybór tych konkretnych jest bardzo trudny. Tym bardziej że obecnie garnki są produkowane z aluminium, żeliwa oraz ze stali nierdzewnej. Jeśli właśnie szukasz garnków do swojej kuchni, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Garnki aluminiowe

Niewątpliwym atutem garnków wykonanych z aluminium jest bardzo dobre przewodzenie ciepła. Temperatura równomiernie rozprowadza się po całej powierzchni aluminiowego garnka. Naczynia tego typu są również odporne na działanie detergentów oraz obrażenia mechaniczne. Dlatego można stwierdzić, że są one idealne dla osób, którym czasami zdarza się upuścić garnek na twardą podłogę. Pomimo ich odporności zachwycają one lekkością. Aluminiowe garnki nie wchodzą w reakcję z pożywieniem. Dużo osób decyduje się na takie naczynia ze względu na trwałość oraz przystępną ceną – takie połączenie sprawia, że są one bardzo konkurencyjne. Z uwagi na duży popyt na naczynia aluminiowe wiele producentów posiada je w swojej ofercie. Przykładem jest producent ambition. Garnki tego producenta potrafią służyć przez wiele lat, sprawiając, że gotowanie jest czystą przyjemnością.

Garnki ze stali nierdzewnej

Tak jak garnki aluminiowe, naczynia wykonane ze stali nierdzewnej również mają wiele zalet. Przede wszystkim są odporne na niskie i wysokie temperatury, co sprawia, że można je wkładać do lodówki. Garnki ze stali nierdzewnej bardzo łatwo się czyści, ponieważ resztki jedzenia nie przywierają do dna. Co więcej, nie ulegają korozji oraz dobrze przewodzą ciepło, które równomiernie rozprowadzane jest po całym naczyniu. Minusem jednak tych garnków jest to, że długie przechowywanie w nich jedzenia może spowodować zmianę smaku żywności na metaliczny. Dlatego trzeba pamiętać, aby po gotowaniu przyrządzone jedzenie od razu przekładać do innych naczyń.

Garnki żeliwne

Osobom, które szukają trwałych garnków i ciężkich z czystym sumieniem polecamy garnki żeliwne. Wykonane są ze stopów, dzięki czemu są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Producenci często przekonują, odnosząc się do przysłowia, że prędzej można tym garnkiem uszkodzić posadzkę, niż samo naczynie – jest w tym sporo racji. Naczynia tego typu są odporne na wysokie temperatury, dlatego z powodzeniem można je wkładać do piernika. Garnki żeliwne są świetną propozycją dla osób niejedzących tłustych pokarmów, ponieważ można w nich gotować bez tłuszczu.