Francuskie makaroniki - hit wśród wyrobów cukierniczych

Francuskie makaroniki - hit wśród wyrobów cukierniczych

Makaroniki francuskie coraz bardziej zyskują popularność w Polsce, a także zdobywają serca wielu miłośników słodkości. Już sam ich wygląd zachęca, aby po nie sięgnąć, a smak zdecydowanie robi wrażenie. Przekonaj się, dlaczego ta słodycz jest takim fenomenem i gdzie można ją dostać.

Makaroniki — czym są?

Makaroniki to niewielkie, bezowe ciastka, które są przekładane aksamitnym kremem. Swoją uwagę zwracają niezwykłymi kolorami. Jednak nie tylko kolor zachwyca innych, lecz także niepowtarzalny smak. To sprawiło, że makaroniki w krótkim czasie zdobyły ogromną grupę zwolenników i łasuchów, którzy je uwielbiają. Smakołyki wychodzą się z Włoch oraz z Francji. To tam można było znaleźć pierwsze ciasta, już wiele lat temu. Coraz częściej natomiast można je spotkać w różnych zakątkach świata.

Z czego robi się makaroniki?

Makaroniki to ciastka niezwykle delikatne i lekkie na bazie migdałów, białek i cukru pudru. Mają chrupiącą oraz cienką skórę, za to ich środek rozpuszcza się w ustach. Na samodzielne przygotowanie makaroników, potrzeba dużo czasu oraz cierpliwości, aby poznać i wprawić się w tę sztukę. Ważny zabiegiem jest, aby 2-3 dni przed robieniem makaroników, oddzielić białko od żółtka i pozostawić je na ten czas przykryte w lodówce. Zamiast migdałów można używać orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, maku, pistacji, czy nawet pestki dyni. Czasem dodaje się do nich niewielką ilość masła, mąki, drożdży i miodu. Natomiast do urozmaicenia smaku, niektórzy dosypują przyprawy korzennej, kakao, a nawet czekoladę. Używając barwników spożywczych, można im nadać różnorodnych, wesołych kolorów. Najważniejsze jest, aby makaroniki były kruche oraz chrupiące. Jest to jeden z ich głównych znaków rozpoznawczych, który również wpływa na cały smak i efekt.

Gdzie można kupić makaroniki?

Oczywiście jest rozwiązanie dla osób, które nie chcą się mierzyć z samodzielnym przygotowywaniem makaroników i nie mają na to czasu. Makaroniki coraz częściej pojawiają się w Polsce. Należy je przede wszystkim szukać w sieciach cukierniczych, nie rzadziej w sklepowych dyskontach. W wielu rodzinnych i domowych cukierniach można kupić makaroniki. Gdynia to miejsce, znane z niezliczonej ilość właśnie takich zakładów, które w szczególności oferują pyszne, wysokiej jakości makaroniki. Niektórzy również zamawiają ten wyrób na specjalne okazje — na wesele, urodziny, chrzest, czy inne ważne wydarzenia. To wszystko dzięki temu, że nie tylko są niezwykłe w smaku, lecz także tworzą fantastyczny element dekoracyjny na stołach ze słodkościami.