Dlaczego warto posiadać w kuchni miód?

Dlaczego warto posiadać w kuchni miód?

Miód to słodki przysmak, który znają chyba wszyscy. Jeśli ktoś miał w rodzinie babcie i dziadków na wsi, często pojawiały się tam również własne pasieki. O niezwykłych właściwościach miodu wiadomo od zawsze, jednak nadal odkrywane są nowe tajemnice, a miód co jakiś czas wraca do nas w różnej postaci.

Miód naturalny vs sztuczny

Ponieważ popularność miodu jest tak duża, a jego zapotrzebowanie w kuchni stale rośnie, niektórzy producenci postanowili stworzyć sztuczny miód, który jest tańszy niż naturalny i można go dostać w większych marketach. Miód sztuczny jest całkowicie syntetyczny, a to oznacza, że ma niewiele wspólnego z pszczołami i całym procesem naturalnego wytwarzania tego specyfiku. Posiada podobny skład cukrów i barwę względem naturalnego, jednak to jedyne rzeczy, które je łączą. Miód sztuczny nie posiada wartości odżywczych przypisywanych prawdziwemu miodowi, a jego stosowanie nie pomaga w przeziębieniu i nie jest zdrowe. Ma też słabszy zapach i smak, ponieważ ciężko jest podrobić pracę milionów pszczół.

Dlaczego warto jeść miody z naturalnej pasieki?

Miody z pasieki nazywane są najsłodszym lekiem, które dostarcza nam natura. Prawdziwy miód posiada wiele wartości odżywczych, w tym właściwości antybakteryjne, które pomagają w walce z przeziębieniem i grypą. Nie bez przyczyny stosowany był przez naszych dziadków jako dodatek do herbaty, za każdym razem, gdy ktoś w rodzinie chorował. Ta słodka przekąska zastąpi nam niezdrowe słodycze i będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Poszczególne rodzaje miodów mają przypisane swoje właściwości lecznicze, dzięki którym możemy walczyć z chorobami naturalnym sposobem. Wspomaganie nerek i wątroby, usprawnianie dróg żółciowych, łagodzenie stanów zapalnych - to tylko niektóre z leczniczych właściwości miodów z pasieki.

Jak leczyć się miodem?

Apiterapia to metoda znana od wieków w medycynie niekonwencjonalnej. Polega ona na wykorzystywaniu produktów pszczelich do leczenia przeróżnych chorób. Miód jest bogaty w białka, kwasy organiczne, biopierwiastki i witaminy, dlatego jego spożywanie dobrze oddziałuje na samopoczucie i zdrowie. Produkty pszczele nie wywołują skutków ubocznych, z tego względu, że są w pełni naturalne. Mimo to, osoby z alergiami i małe dzieci powinny najpierw skonsultować spożywanie produktów w dużych ilościach ze swoim lekarzem rodzinnym. Dodawanie miodu do kanapek, herbat i deserów to przyjemny i smaczny sposób na porcję zdrowia każdego dnia. Może być bez obaw używany zamiast białego cukru, jako zdrowsza alternatywa.