Co się robi z kakaowca?
Najbardziej znaną częścią kakaowca są ziarna. Wytwarza się z nich proszek kakaowy i spożywcze masło kakaowe. Są to najpopularniejsze produkty kakaowca. Jakie jeszcze skarby ma dla Ciebie to niewielkie drzewko? Sprawdź w naszym artykule!
Spis treści:
- Gorzka czy słodka?
- Kosmetyki z kakaowca
- A może sok z kakaowca?
- Surowe ziarna kakao
Gorzka czy słodka?
Czekolada to cudowny wynalazek. W dużych, kolorowych, soczystych strąkach owocu kakaowca zawarte są trzy do czterech tuzinów ziaren. Niewielu spodoba się ich smak, chociaż mają wiele minerałów i witamin korzystnych dla zdrowia. Dopiero po przejściu szeregu procesów ziarna kakaowca z surowego produktu mogą stać się czekoladą, którą wszyscy kochamy. Na rynku znajdziemy setki rodzajów i smaków. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak kakaowiec to nie tylko czekolada. Mamy dla Ciebie kilka nietypowych zastosowań.
Kosmetyki z kakaowca
Ziarna kakaowca zawierają tłuszcz. Przez odpowiednią obróbkę można go wydobyć. Ten pachnący, jasnożółty tłuszcz to masło kakaowe i oprócz branży spożywczej ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bogate w przeciwutleniacze o temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury ludzkiego ciała masło kakaowe ma ogromny potencjał jako środek, który nawilży skórę. Dlatego nie powinno być dla Ciebie zaskoczeniem, że znajdziesz go jako jeden ze składników Twoich ulubionych produktów do pielęgnacji skóry. Kakao działa również dobrze jako emulgator i dlatego jest również powszechnie stosowane w produkcji mydła. Od niedawna popularne stały się również maseczki do twarzy z kakao w postaci proszku dzięki potencjalnemu działaniu antyoksydacyjnemu na skórę.
A może sok z kakaowca?
Ziarna kakaowe to tylko jeden składnik strąków kakaowych. Kolejnym jest soczysty biały miąższ lub który je pokrywa. W większości przypadków produkt ten się marnuje. Od niedawna odkryto, że sok z miąższu może być całkiem smaczny. Okazało się też, że jest dobrze zbilansowany, łączy w sobie kwaskowatość i słodycz. Wyczuwalne są nuty liczi i ananasa. Sok z kakaowca zyskuje na popularności jako orzeźwiający napój na letnie upały.
Surowe ziarna kakao
Jak już wspomnieliśmy, mają one nie wielu zwolenników. Jednak jest to ogromny błąd. Ziarna zawierają cynk, żelazo, potas, witaminę C i z grupy B. Spożywane ziarna poprawiają pracę mózgu oraz funkcjonowanie serca i mięśni. Jedzenie surowych ziaren jest o wiele korzystniejsze dla zdrowia niż surowych. Można je dodawać do owsianki, jogurtu lub traktować jako przekąskę zamiast orzeszków. Dobrze smakują dodawane do koktajli albo jako dodatek do wypieków. Warto samemu poeksperymentować z ziarnami kakao w poszukiwaniu nowych smaków.