Ciekawe i smaczne pomysły na tofu

Ciekawe i smaczne pomysły na tofu

Tofu to ser wytwarzany z mleka sojowego. Stanowi źródło białka roślinnego dla wegan oraz wegetarian. Chętnie wykorzystywany również wśród osób, które na co dzień nie rezygnują z jedzenia mięsa. Jego ogromną zaletą jest delikatny, a właściwie neutralny smak, który nadaje się mu poprzez marynowanie lub odpowiednią kompozycję składników. Jest zatem produktem uniwersalnym, który warto mieć w swojej lodówce. Sprawdź nasze propozycje dań z tofu.

Najlepsze rady dotyczące smażenia tofu na patelni

Kluczem do sukcesu każdego dania z tofu jest jego odpowiednie przygotowanie. Jednym ze sposobów przygotowania tofu jest jego smażenie. Na początek warto upewnić się, że posiadamy w swojej kuchni dobrej jakości naczynia. Jedną z najbardziej popularnych i lubianych firm jest Zwieger. Patelnie tego producenta są trwałe, odporne na zarysowania i pozwalają na smażenie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. To właśnie taka patelnia doskonale sprawdzi się do przygotowywania tofu. Uprzednio zamarynowane za pomocą na przykład sosu sojowego należy smażyć po około 8 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.

Wariacje na temat tofu wędzonego – jak wykorzystać ten składnik w różnych daniach

Tofu wędzone stało się obecnie równie popularne, jak klasyczne. Jak sama nazwa wskazuje ma wędzony, lekko słony smak. Stanowi wyjątkowy składnik wielu dań. Najczęściej, wykorzystuje się go do potraw kuchni azjatyckiej. Doskonale skomponuje się z sosem słodko-kwaśnym, z dużą ilością warzyw chińskich oraz ryżem. Kolejnym ciekawym pomysłem jest tofu wędzone po koreańsku. W tym przepisie najważniejsza jest marynata przygotowana z sosu sojowego, cukru, sezamu oraz pikantnej papryki gochungaru. W takiej kombinacji trafia zazwyczaj do zupy kimchi lub na koreańskiego grilla. Tofu wędzone może być również doskonałym składnikiem tajskiego pad-thaia.

Tofu – składnik pysznych wegańskich wypieków

Tofu zazwyczaj wykorzystuje się do dań wytrawnych. Jednak niewiele osób wie, że stanowi również doskonały dodatek do wegańskich wypieków i deserów. Najczęściej wykorzystuje się go do przygotowania tofurnika, czyli sernika w wersji wegańskiej. Równie popularne jest tak zwane tofumisu. To nic innego jak wegańska wersja włoskiego deseru – tiramisu. W tym przypadku tofu doskonale zastępuje mascarpone. Zamiast żółtek dodaje się z kolei zblendowane orzechy nerkowca. Tofu można również wykorzystać do różnego rodzaju puddingów oraz musów. Dzięki temu, że posiada niezwykle delikatny, prawie niewyczuwalny smak jest tak chętnie wykorzystywany do wielu potraw zarówno na słodko, jak i na słono.