Zupa z Zielonego Groszku

Autor: krufka (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Jak przygotować:

Ugotować dwa jajka na twardo, obrać i pokroić w kawałki. Zagotować w garnku pół litra wody. Można dodać jakieś ziarenka smaku czy inną przyprawę. Rozpuścić kostkę rosołową we wrzącej wodzie, po czym zdjąć garnek z palnika. Zmiksować bulion z puszką groszku (można zostawić trochę ziarenek, żeby potem pływały w gotowej zupie), aż powstanie coś na kształt kremowej, zielonej zupy. Jeśli ktoś lubi, to można dodać jakąś śmietankę, ale bez niej jest chyba lepsza.
Metoda pierwsza: wrzucić pokrojone jajka bezpośrednio do zupy.
Metoda druga: włożyć każdemu kawałki jajka na talerz i zalać zupą.
Można również podawać bez jajek, chociaż są znakomitym dopełnieniem groszkowej zupki.
SMACZNEGO!


Informacje dodatkowe:

Zupka syta, smaczna, tania i niezwykle prosta. polecam! Zupę oczywiście można równie dobrze zrobić na rosole a nie na kostce bulionowej.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja: dla 2-3 osób

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Zupka chińska po studencku

    koziol

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-06

    Zupkę wrzucamy do talerza, dorzucamy połamany suchy chleb i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty.

    więcej

  • Rozgrzewający krem z dyni

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-10-31

    Dynię obrać, wyciągnąć gniazdo nasienne i razem z cebulą pokroić w cząstki. Natłuścić olejem i upiec w piekarniku w 250°C na złoty kolor. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony, wodę i gotować przez 5 minut. Następnie zmiksować, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili....

    więcej

    Rozgrzewający krem z dyni
  • Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-10-02

    1. Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać. 2. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. 3. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować. 4. Zupę zmiksować, doprawić solą,...

    więcej

    Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami
  • Rosół z perliczki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-05-08

    Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy. Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem...

    więcej

    Rosół z perliczki
  • Afrykańska zupa z soczewicy

    SyS

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2014-10-03

    1. Jedną posiekaną małą cebulę z z ząbkiem czosnku podsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym. Pod koniec dodać na patelnię 1 łyżeczkę kurkumy, kuminu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne oraz szczyptę pieprzu. 2.Zawartość torebek Zupy z soczewicy z serii Dania Babci Zosi wsypać do 1 litra zimnej wody,...

    więcej

    Afrykańska zupa z soczewicy
»kategorie: