Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • bulion warzywny - 2 litry
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)
  • liście pokrzywy - 3 duże garści
  • liście mięty - 2 garście
  • mleczko k

Jak przygotować:

1. Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać.
2. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym.
3. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować.
4. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym.
5. Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru.
6. Zupę podawać z grzankami.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • zupa pomidorowa, pomidorówka

    ja1984ja

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-10-23

    1. Obrać 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler raczej małą, 2. Warzywa pokroić i wrzucić do garnka, z gotującymi się skrzydełkami (tak z 4 minimum), jakieś 5L pojemności garnka. 3. Do smaku dodać kostki rosołowe, ilość w zależności od wielkości garnka, 4. Pod koniec gotowania dodać...

    więcej

  • Fasolowa z pomidorami

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. 20 dag białej fasoli zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać litrem czystej wody, ugotować do miękkości. 2. Kilka ziemniaków obrać, pokroić w kostkę. 5-6 dużych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Wszystkie...

    więcej

  • Delikatna mleczna z marchewka

    mandaryna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-02-20

    1.Ziemniaki i marchewki obierz,umyj.Marchewki pokroj na male kawalki,ziemniaki w grubsza kostke.Marchew wloz do rondla,zalej niewielka iloscia wody(zeby dobrze je przykryla),posol do smaku i gotuj 20 min. 2.Doloz pokrojone ziemniaki,gotuj do miekkosci.W miedzyczasie w osobnym garnku...

    więcej

  • Zupa z Zielonego Groszku

    krufka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-17

    Ugotować dwa jajka na twardo, obrać i pokroić w kawałki. Zagotować w garnku pół litra wody. Można dodać jakieś ziarenka smaku czy inną przyprawę. Rozpuścić kostkę rosołową we wrzącej wodzie, po czym zdjąć garnek z palnika. Zmiksować bulion z puszką groszku (można zostawić trochę ziarenek,...

    więcej

  • Zupa z młodych ziemniaków

    mala_mi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-03

    Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Z tak przygotowanego wywaru wyjąć warzywa. ziemniaki obrać, umyć, pokroić, włożyć do wywaru i ugotować. Mąkę wymieszać w małej ilości zimnego wywaru lub wody, wlać do zupy i zagotować. Dodać śmietanę (4-5...

    więcej

»kategorie: