Zupa z dyni

Autor: Uschata (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • czosnek
  • kostka rosołowa
  • por
  • dynia

Jak przygotować:

1. małą cebulę zeszklić na odrobinie masła, dodać 2-3 ząbki czosnku.
2. 600g dyni - wyciąć miękki miąższ, odciąć skórę, pokroić w drobną kostkę.
3. ziemniaki (4-5) i marchew (2-3)obrać i pokroić w kostkę.
4. do garnka nalać wody, dodać kostkę rosołową, wrzucić wszystkie warzywa i 2-3 liście pora (zielona część), zagotować.
5. wyjąć liście pora, dodać cebulkę i czosnek, zmiksować.
6. podawać na ciepło z kleksem śmietany i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • zupa pomidorowa, pomidorówka

    ja1984ja

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-10-23

    1. Obrać 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler raczej małą, 2. Warzywa pokroić i wrzucić do garnka, z gotującymi się skrzydełkami (tak z 4 minimum), jakieś 5L pojemności garnka. 3. Do smaku dodać kostki rosołowe, ilość w zależności od wielkości garnka, 4. Pod koniec gotowania dodać...

    więcej

  • Zupa owocowa

    Magda

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-02

    Owoce po wymyciu i podzieleniu na drobne kawałki gotujemy (tak jak na kompot). Wrzucamy cukier do smaku, i makaron (ilość wg uznania). Zupę zagęszczamy 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w zimnej przegotowanej wodzie i tę zawiesinę wlewamy do zupy. Na koniec, w...

    więcej

  • A'la włoska zupa jarzynowa

    iltur

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-22

    1. Zagotować ponad litr wody. 2. Dorzucić 2-3 kostki rosołowe (dość dobrze sprawdzają się wołowe, ale mogą być kurczęce). 3. Wrzucić do gotującej wody warzywa. Po jakiś 15 minutach dodać przyprawę, która była w środku opakowania. 4. Jak marchew zmięknie (ok. 20 minut od...

    więcej

  • Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-06-01

    Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać...

    więcej

    Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
  • Zupa grzybowa z krajanką

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-12

    Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a...

    więcej

    Zupa grzybowa z krajanką
»kategorie: