Zupa MIX z miesem i ryzem

Autor: Uschata (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ryż
  • ziemniaki
  • kurczak - piersi
  • marchew
  • kalafior
  • kostka rosołowa
  • seler
  • pietruszka

Jak przygotować:

1. Sprawic mieso i pokroic w kostke.
2. Obrac wczesniej umyte warzywa:
marchew - 5szt., pietruszka (korzen) - 3szt., seler - 1/4, ziemniaki - 3 lub 4 sztuki.
Kalafior lub brokul podzielic na rozyczki.
3. Ryz oplukac w zimnej wodzie, ugotowac.
4. Do innego garnka nalac wody, dodac kostke rosolowa i pokrojone w mala kostke warzywa.
5. Gdy warzywa beda juz miekkie zmikowac zupe.
6. Do zupy wrzucic pokrojone w kostke mieso i calosc zagotowac.
7. Ugotowany ryz odcedzic i dodac do zupy.


Informacje dodatkowe:

1. Zupa ma tendencje do gestnienia - jesli bylaby zbyt gesta mozna dolac wody.
2. Odgrzewajac zupe trzeba pamietac o jej mieszaniu - im gestsza tym szybciej moze sie przypalic.
3. Zamiast z ryzem mozna podawac zupe z kopytkami - gotowac w osobnym garnku, wylozyc na talerz i zalac zupa.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: ok. 6 porcji

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Rosół z perliczki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-05-08

    Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy. Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem...

    więcej

    Rosół z perliczki
  • Zupa grzybowa z krajanką

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-12

    Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a...

    więcej

    Zupa grzybowa z krajanką
  • Zupa z dyni

    Uschata

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-19

    1. małą cebulę zeszklić na odrobinie masła, dodać 2-3 ząbki czosnku. 2. 600g dyni - wyciąć miękki miąższ, odciąć skórę, pokroić w drobną kostkę. 3. ziemniaki (4-5) i marchew (2-3)obrać i pokroić w kostkę. 4. do garnka nalać wody, dodać kostkę rosołową, wrzucić...

    więcej

  • Zupa serowo-pieczarkowa

    Evvy

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-11-07

    1. Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle lub oleju, lekko posolić. 2. Zagotować pół litra wody, rozpuścić kostkę rosołową. 3. Do wywaru dodać serki, żeby się rozpuściły (najlepiej w oddzielnym naczyniu dodawać po łyżce gorącego wywaru, a dopiero potem wlać do to garnka, żeby się nie...

    więcej

  • Afrykańska zupa z soczewicy

    SyS

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2014-10-03

    1. Jedną posiekaną małą cebulę z z ząbkiem czosnku podsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym. Pod koniec dodać na patelnię 1 łyżeczkę kurkumy, kuminu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne oraz szczyptę pieprzu. 2.Zawartość torebek Zupy z soczewicy z serii Dania Babci Zosi wsypać do 1 litra zimnej wody,...

    więcej

    Afrykańska zupa z soczewicy
»kategorie: