Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karko

Autor: Autorka

Ocena

Twoja ocena

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karko

Składniki:

  • Śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 330g
  • wywar kostno-jarzynowy 2l
  • grzyby suszone 50g
  • podgrzybek świeży lub mrożony 350g
  • kurki świeże lub mrożone 200g
  • - ziemniaki 4 średnie

Jak przygotować:

1. Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
2. Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
3. Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 6 porcji

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-08-22

    1.Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy. 2.Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy...

    więcej

    Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim
  • Zupa grochowa

    kawaska

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-12-17

    1.Szklankę grochu gotujesz w ok. litrze wody z przyprawami (ziele, liść, ew. kostka rosołowa lub sól do smaku) 2.Na patelni podsmażasz kawałek kiełbasy z dwoma cebulami. Jak groch będzie prawie miękki dodajesz kiełbasę i cebulę do zupy. 3.Gotujesz wszystko razem aż groch będzie miękki....

    więcej

  • Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

    Redaktor

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-10-23

    Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30...

    więcej

    Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem
  • Zupa z zielonego groszku z nitkami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-23

    1.Ugotować na wolnym ogniu wywar z kości oraz warzyw pokrojonych w kostkę ( np. marchew, seler, pietruszka). 2.Dodać zmiksowany groszek konserwowy i groszek świeży, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 3.Na koniec do naszej zupy dodajemy śmietanę, a następnie ugotowany wcześniej makaron.

    więcej

     Zupa z zielonego groszku z nitkami
  • Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

    sferagastro

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-07-05

    1.Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2.Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. 3. Przetrzeć przez sito, aby...

    więcej

    Zupa ze świeżych szparagów z krajanką
»kategorie: