Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Składniki:

  • mąka
  • czosnek
  • olej
  • pieprz
  • majeranek
  • - woda - ok. 3l
  • - ziele ang. - 6-7 ziarnek
  • - liść laurowy - 3 szt
  • - marchewka - 2 szt.
  • - pietruszka - 1 szt.
  • - seler - ¼ szt.
  • - ziemniaki - 3-4 szt.
  • - Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
  • - Boc

Jak przygotować:

1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!


Informacje dodatkowe:

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Rozgrzewający krem z dyni

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-10-31

    Dynię obrać, wyciągnąć gniazdo nasienne i razem z cebulą pokroić w cząstki. Natłuścić olejem i upiec w piekarniku w 250°C na złoty kolor. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony, wodę i gotować przez 5 minut. Następnie zmiksować, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili....

    więcej

    Rozgrzewający krem z dyni
  • Zimowa minestrone z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-02-13

    Przygotowanie: Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory...

    więcej

    Zimowa minestrone z makaronem
  • chłodnik ogórkowy

    ania

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-13

    Z pokrojonej włoszczyzny gotujemy wywar, który doprawiamy pieprzem, solą i innymi przyprawami wedle uznania.Studzimy. 2 ogórki, pęczek rzodkiewki, czosnek oraz cebulę miksujemy, dodajemy do wywaru. Do jogusrtu dosypujemy trochę czosnku oraz białego pieru i dodajemy do zupy. Wsadzamy do lodówki....

    więcej

  • zupa kukurydziana w stylu tajskim

    mad

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-11-29

    1.2 puszki kukurydzy odcedzamy i miksujemy razem z 1 cebulą i 1-2 ząbkami czosnku. 2.zalewamy 1 szklanką wody, mieszamy i gotujemy.kiedy masa będzie robić się ciepła dodajemy kostkę warzywną albo rosołową.dodajemy łyżkę masła i śmietanę-ok.pół szklanki,rozrabiając ją wcześniej z zupą,...

    więcej

  • Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olital

    Index Food

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-03-19

    Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry. Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy...

    więcej

    Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olital
»kategorie: