Zupa dyniowa

Autor: snowLady (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Zupa dyniowa

Składniki:

  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 kosta rosolowa lub warzywna
  • 30 g masła
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 2 łyżki śmietany do zup
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki mleka

Jak przygotować:

Przygotowanie:

1. Zagotować pół litra wody i dodać kostkę warzywną. Wymieszać do rozpuszczenia.

2. Cebulę, chili i dynię kroimy w małą kostkę. Następnie wrzucamy do rondelka lub na głęboką patelnie z rozgrzanym masłem i ciągle mieszając smażymy ok 3 minut.

3. Następnie wlej lekko przestudzony bulion i mleko, wymieszaj i gotuj jeszcze ok 5 minut. Cały czas mieszając.

4. Gdy dynia będzie miękka, całość zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę wymieszaj rózgą. Przypraw solą i pieprzem a także można dodać posiekaną natkę pietruszki.


Informacje dodatkowe:

Sezon jesienny warto zacząć od pysznej zupki dyniowej. Warto spróbować nowych smaków. A zupy są świetne, mało kaloryczne, rozgrzewające i tak naprawdę niedrogie. I proste w przygotowaniu ;)

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 2

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Pyszna pomidorówka z serkiem topionym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-11

    Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy...

    więcej

    Pyszna pomidorówka z serkiem topionym
  • Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-10-11

    Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do...

    więcej

    Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem
  • Zupa warzywna z bazylią

    mala_mi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-08-27

    Doprowadzamy wywar z warzyw do wrzenia. W tym czasie myjemy i obieramy por, seler i marchewkę. cukinię tylko myjemy. Obieramy cebulę i ząbki czosnku. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski. Wrzucamy je do wywaru, solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię. Gotujemy ok. 20 minut.

    więcej

  • zupa pieczarkowa

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-17

    1.Średnią marchewkę, małą pietruszkę, 1/4 wielkości selera zetrzeć na tarce 2.Rozpuścić łyżeczkę masła w garnku i wrzucić tam włoszczyznę... lekko poddusić 3.Posolić do smaku 4.Na końcu wrzucić pieczarki i chwile jeszcze gotować 5.Kiedy włoszczyzna z pieczarkami będzie miękka należy wrzucić...

    więcej

  • Rosół z perliczki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-05-08

    Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy. Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem...

    więcej

    Rosół z perliczki
»kategorie: