Zimowa minestrone z makaronem

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Zimowa minestrone z makaronem

Składniki:

  • makaron
  • wieprzowina
  • ryba - filety
  • marchew
  • cebula
  • pomidory
  • czosnek
  • fasola
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • papryka ostra
  • oliwa
  • por
  • seler
  • ser parmezan
  • tymianek.

Jak przygotować:

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.


Informacje dodatkowe:

Składniki:
- oliwa,
- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku,
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki,
- 2 pokrojone w krążki marchewki,
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki,
- drobno posiekany ząbek czosnku,
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana,
- 1 nieduży por,
- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
- pół młodej cukinii,
- puszka fasolki czerwonej lub białej,
- niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Muszelka,
- natka pietruszki
- bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,
- starty parmezan.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 1 garnek

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ I MAKARONEM ŚWIDERKI

    Żyj smacznie i zdrowo

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-05-02

    1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Bulion rozpuść w 0,5 litra wody. 3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym. 4. Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię...

    więcej

    KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ I MAKARONEM ŚWIDERKI
  • Afrykańska zupa z soczewicy

    SyS

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2014-10-03

    1. Jedną posiekaną małą cebulę z z ząbkiem czosnku podsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym. Pod koniec dodać na patelnię 1 łyżeczkę kurkumy, kuminu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne oraz szczyptę pieprzu. 2.Zawartość torebek Zupy z soczewicy z serii Dania Babci Zosi wsypać do 1 litra zimnej wody,...

    więcej

    Afrykańska zupa z soczewicy
  • Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olital

    Index Food

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-03-19

    Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry. Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy...

    więcej

    Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olital
  • Pyszna pomidorówka z serkiem topionym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-11

    Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy...

    więcej

    Pyszna pomidorówka z serkiem topionym
  • Zupa meksykańska

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2011-07-30

    1.Ziemniaki ( 3 duże sztuki), cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ogórki też. Czosnek ( 2 ząbki) zgniatamy praską. 2. Fasolę i mieszankę warzyw odcedzamy. Fasole można przepłukać dodatkowo. 3.Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, cebulę, paprykę, mieszankę. Gotujemy 5 minut. Potem...

    więcej

    Zupa meksykańska
»kategorie: