Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
  • dynia - ok. 1 ½ kg
  • cebula - 2 średnie szt.
  • kapary z zalewy - 1 łyżka
  • płatki chilli - ¼ łyżeczki
  • olej - 3 łyżki
  • słodka śmietanka - 100ml
  • woda

Jak przygotować:

Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Botwinka

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-22

    1. Z porcji gotujemy rosołek odpowiednio go przyprawiając 2. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone kosteczkę 3 młode ziemniaki, 3 młode marchewki, pęczek botwiny wraz z łodygami oraz małą pietruszkę z odrobiną natki 3. Z garnka można usunąć kości 4. Wszystko to gotujemy do czasu, kiedy...

    więcej

  • Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-10-11

    Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do...

    więcej

    Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem
  • Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

    sferagastro

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-07-05

    1.Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2.Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. 3. Przetrzeć przez sito, aby...

    więcej

    Zupa ze świeżych szparagów z krajanką
  • Zupa MIX z miesem i ryzem

    Uschata

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-19

    1. Sprawic mieso i pokroic w kostke. 2. Obrac wczesniej umyte warzywa: marchew - 5szt., pietruszka (korzen) - 3szt., seler - 1/4, ziemniaki - 3 lub 4 sztuki. Kalafior lub brokul podzielic na rozyczki. 3. Ryz oplukac w zimnej wodzie, ugotowac. 4. Do innego garnka nalac...

    więcej

  • Krem z zielonego groszu

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-10-04

    1. Groszek razem z zalewą wlewamy do garnka z wodą. 2. Gdy się zagotuje wrzucamy pokruszoną kostkę warzywną i mieszamy aż się rozpuści. Gotujemy dalej aż groszek będzie miękki. 3. Całość odstawiamy na kilka chwil. I miksujemy. 4. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Podajemy najlepiej w bulionówkach...

    więcej

    Krem z zielonego groszu
»kategorie: