krupnik z kaszy jęczmiennej

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kasza
  • marchew
  • masło
  • śmietana
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • jarzynka
  • ziele angielski
  • seler
  • por
  • natka pietruszki
  • mała pietruszka

Jak przygotować:

1. 4 łyżki kaszy jęczmiennej zalać zimną wodą, dodać z łyżkę masełka i ugotować- od czasu do czasu mieszając
2. wszystkie warzywka (oprócz ziemniaków) zetrzeć na dużej tarce i poddusić na małym ogniu
3. 4 pyrki obrać i pokroić w kostkę, osolić i ugotować
4. wszystko połączyć razem, doprawić przyprawami i dodać natkę pietruszki
5. można dodać 3 łyżki śmietanki

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • zupa porowo - ziemniaczana

    Gruba Jadzia

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-04-08

    1.Pora kroimy w plastry, jego białą część i trochę zielonej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 2.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pora. Dusimy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. 3alewamy bulionem, dodajemy ziemniaki, przykrywamy, gotujemy 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy...

    więcej

    zupa porowo -  ziemniaczana
  • Krem grzybowy z serka topionego

    Gość

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2015-10-29

    Podgrzybki suszone ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Cebulę i pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka włożyć serki topione, ugotowane grzyby z częścią wody i pieczarki z cebulą. Całość zalać śmietanką i zgotować często mieszając. Następnie...

    więcej

    Krem grzybowy z serka topionego
  • Coraz bliżej święta! – czyli zupa rybna z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-10

    W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz seler i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z dorsza należy podzielić na małe cząstki i dołożyć do warzyw. Obie śmietanki łączymy, hartujemy, a następnie wlewamy do zupy. Pokrojonego pomidora razem z porem dokładamy do całego wywaru, a następnie pieprzem...

    więcej

    Coraz bliżej święta! – czyli zupa rybna z makaronem
  • zupa kukurydziana w stylu tajskim

    mad

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-11-29

    1.2 puszki kukurydzy odcedzamy i miksujemy razem z 1 cebulą i 1-2 ząbkami czosnku. 2.zalewamy 1 szklanką wody, mieszamy i gotujemy.kiedy masa będzie robić się ciepła dodajemy kostkę warzywną albo rosołową.dodajemy łyżkę masła i śmietanę-ok.pół szklanki,rozrabiając ją wcześniej z zupą,...

    więcej

  • Delikatna mleczna z marchewka

    mandaryna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-02-20

    1.Ziemniaki i marchewki obierz,umyj.Marchewki pokroj na male kawalki,ziemniaki w grubsza kostke.Marchew wloz do rondla,zalej niewielka iloscia wody(zeby dobrze je przykryla),posol do smaku i gotuj 20 min. 2.Doloz pokrojone ziemniaki,gotuj do miekkosci.W miedzyczasie w osobnym garnku...

    więcej

»kategorie: