krupnik z kaszy jęczmiennej

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kasza
  • marchew
  • masło
  • śmietana
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • jarzynka
  • ziele angielski
  • seler
  • por
  • natka pietruszki
  • mała pietruszka

Jak przygotować:

1. 4 łyżki kaszy jęczmiennej zalać zimną wodą, dodać z łyżkę masełka i ugotować- od czasu do czasu mieszając
2. wszystkie warzywka (oprócz ziemniaków) zetrzeć na dużej tarce i poddusić na małym ogniu
3. 4 pyrki obrać i pokroić w kostkę, osolić i ugotować
4. wszystko połączyć razem, doprawić przyprawami i dodać natkę pietruszki
5. można dodać 3 łyżki śmietanki

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Krem z selera a la Tofik

    Tofik

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-02-11

    1. Seler sztuk jeden :) Nożem odkarajamy brzydką skórkę zewnętrzną. Kroimy seler w plastry grubości około 2 cm. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła warzywo. 2. Do wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Seler gotujemy aż stanie się miękki. Następnie miksujemy blenderem. Doprawiamy...

    więcej

  • Rosół z perliczki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-05-08

    Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy. Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem...

    więcej

    Rosół z perliczki
  • Zupka chińska po studencku

    koziol

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-06

    Zupkę wrzucamy do talerza, dorzucamy połamany suchy chleb i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty.

    więcej

  • Zupa grzybowa z krajanką

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-12

    Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a...

    więcej

    Zupa grzybowa z krajanką
  • Zupa pomidorowa z koncentratu

    Justysia

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2009-07-03

    Przesmażamy koncentrat pomidorowy, stale mieszając. Aby się nie przypaliło dodajemy masło. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki. Do garnku z wodą dodajemy przesmażony koncentrat, marchewkę i gotujemy do czasu aż marchewka zmięknie. Przyprawiamy. Przed podaniem zupę zabielamy śmietaną i...

    więcej

»kategorie: