krupnik z kaszy jęczmiennej

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kasza
  • marchew
  • masło
  • śmietana
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • jarzynka
  • ziele angielski
  • seler
  • por
  • natka pietruszki
  • mała pietruszka

Jak przygotować:

1. 4 łyżki kaszy jęczmiennej zalać zimną wodą, dodać z łyżkę masełka i ugotować- od czasu do czasu mieszając
2. wszystkie warzywka (oprócz ziemniaków) zetrzeć na dużej tarce i poddusić na małym ogniu
3. 4 pyrki obrać i pokroić w kostkę, osolić i ugotować
4. wszystko połączyć razem, doprawić przyprawami i dodać natkę pietruszki
5. można dodać 3 łyżki śmietanki

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Krem grzybowy z serka topionego

    Gość

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2015-10-29

    Podgrzybki suszone ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Cebulę i pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka włożyć serki topione, ugotowane grzyby z częścią wody i pieczarki z cebulą. Całość zalać śmietanką i zgotować często mieszając. Następnie...

    więcej

    Krem grzybowy z serka topionego
  • KREM PIECZARKOWY

    pao77

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-12-21

    Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach.Pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli wrzucić pieczarki. Podsmażać, aż do nabrania złocistego koloru. Zalać dwoma szklankami rosołu,dodać marchew, gotować do miękkości...

    więcej

    KREM PIECZARKOWY
  • Zupa MIX z miesem i ryzem

    Uschata

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-19

    1. Sprawic mieso i pokroic w kostke. 2. Obrac wczesniej umyte warzywa: marchew - 5szt., pietruszka (korzen) - 3szt., seler - 1/4, ziemniaki - 3 lub 4 sztuki. Kalafior lub brokul podzielic na rozyczki. 3. Ryz oplukac w zimnej wodzie, ugotowac. 4. Do innego garnka nalac...

    więcej

  • Zupa z dyni

    Uschata

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-19

    1. małą cebulę zeszklić na odrobinie masła, dodać 2-3 ząbki czosnku. 2. 600g dyni - wyciąć miękki miąższ, odciąć skórę, pokroić w drobną kostkę. 3. ziemniaki (4-5) i marchew (2-3)obrać i pokroić w kostkę. 4. do garnka nalać wody, dodać kostkę rosołową, wrzucić...

    więcej

  • zupa porowo - ziemniaczana

    Gruba Jadzia

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-04-08

    1.Pora kroimy w plastry, jego białą część i trochę zielonej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 2.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pora. Dusimy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. 3alewamy bulionem, dodajemy ziemniaki, przykrywamy, gotujemy 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy...

    więcej

    zupa porowo -  ziemniaczana
»kategorie: