krupnik z kaszy jęczmiennej

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • kasza
  • marchew
  • masło
  • śmietana
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • jarzynka
  • ziele angielski
  • seler
  • por
  • natka pietruszki
  • mała pietruszka

Jak przygotować:

1. 4 łyżki kaszy jęczmiennej zalać zimną wodą, dodać z łyżkę masełka i ugotować- od czasu do czasu mieszając
2. wszystkie warzywka (oprócz ziemniaków) zetrzeć na dużej tarce i poddusić na małym ogniu
3. 4 pyrki obrać i pokroić w kostkę, osolić i ugotować
4. wszystko połączyć razem, doprawić przyprawami i dodać natkę pietruszki
5. można dodać 3 łyżki śmietanki

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Zupa warzywna z bazylią

    mala_mi

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-08-27

    Doprowadzamy wywar z warzyw do wrzenia. W tym czasie myjemy i obieramy por, seler i marchewkę. cukinię tylko myjemy. Obieramy cebulę i ząbki czosnku. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski. Wrzucamy je do wywaru, solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię. Gotujemy ok. 20 minut.

    więcej

  • Coraz bliżej święta! – czyli zupa rybna z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-10

    W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz seler i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z dorsza należy podzielić na małe cząstki i dołożyć do warzyw. Obie śmietanki łączymy, hartujemy, a następnie wlewamy do zupy. Pokrojonego pomidora razem z porem dokładamy do całego wywaru, a następnie pieprzem...

    więcej

    Coraz bliżej święta! – czyli zupa rybna z makaronem
  • Zupa maślankowa (polewka)

    Boryz

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-06-13

    1. 6-8 ziemniaków (średnich lub dużych) pokrój w grubsze plastry (do 1 cm) 2. Zagotuj je, tak aby nadawały się do jedzenia w posolonej wodzie(w maślance ziemniaki już więcej się nie dogotują). 3. W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują, pokrój 1-2 cebule i ok...

    więcej

  • Zupa Nieśmiertelna

    bydgoska_c

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2009-11-11

    1.Warzywa pokroić w kostkę 2.Ugotować wszystkie składniki w garnku, jak na rosół 3.Po ugotowaniu KONIECZNIE wyciągnąć mięso 4.Odstawić na tydzień na parapet(temp. maks +5 stopni celsjusza) 5.Spożywać samą lub z makaronem 6.Dla dekoracji można posypać jakąś zieleninką;)

    więcej

    Zupa Nieśmiertelna
  • zupa pieczarkowa

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-17

    1.Średnią marchewkę, małą pietruszkę, 1/4 wielkości selera zetrzeć na tarce 2.Rozpuścić łyżeczkę masła w garnku i wrzucić tam włoszczyznę... lekko poddusić 3.Posolić do smaku 4.Na końcu wrzucić pieczarki i chwile jeszcze gotować 5.Kiedy włoszczyzna z pieczarkami będzie miękka należy wrzucić...

    więcej

»kategorie: