Fasolowa z pomidorami

Autor: zenon-a

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka
  • cebula
  • pomidory
  • fasola
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • zioła (natka/oregano/tymianek)
  • żółta papryka

Jak przygotować:

1. 20 dag białej fasoli zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać litrem czystej wody, ugotować do miękkości.
2. Kilka ziemniaków obrać, pokroić w kostkę. 5-6 dużych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z gotującą się fasolą, dołożyć łyżkę koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszać.
3. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Oprószyć mąką, podsmażyć. Mieszając powoli dolać szklankę zimnej wody, dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Przelać do garnka z warzywami, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: na 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Rozgrzewający krem z dyni

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-10-31

    Dynię obrać, wyciągnąć gniazdo nasienne i razem z cebulą pokroić w cząstki. Natłuścić olejem i upiec w piekarniku w 250°C na złoty kolor. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony, wodę i gotować przez 5 minut. Następnie zmiksować, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili....

    więcej

    Rozgrzewający krem z dyni
  • Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

    sferagastro

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-07-05

    1.Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2.Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. 3. Przetrzeć przez sito, aby...

    więcej

    Zupa ze świeżych szparagów z krajanką
  • Zupa grochowa

    kawaska

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-12-17

    1.Szklankę grochu gotujesz w ok. litrze wody z przyprawami (ziele, liść, ew. kostka rosołowa lub sól do smaku) 2.Na patelni podsmażasz kawałek kiełbasy z dwoma cebulami. Jak groch będzie prawie miękki dodajesz kiełbasę i cebulę do zupy. 3.Gotujesz wszystko razem aż groch będzie miękki....

    więcej

  • Zupa maślankowa (polewka)

    Boryz

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-06-13

    1. 6-8 ziemniaków (średnich lub dużych) pokrój w grubsze plastry (do 1 cm) 2. Zagotuj je, tak aby nadawały się do jedzenia w posolonej wodzie(w maślance ziemniaki już więcej się nie dogotują). 3. W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują, pokrój 1-2 cebule i ok...

    więcej

  • Zupa rybna biała Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Zupa rybna biał

    Redakcja

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2016-11-09

    1.Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza. Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy. Por pokroić w cieniutkie półkrążki,...

    więcej

    Zupa rybna biała Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Zupa rybna biał
»kategorie: