Domowy rosol z Krajanką

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Domowy rosol z Krajanką

Składniki:

  • makaron
  • kurczak - piersi
  • 1 kura rosołowa (ok. 1.5 kg)
  • 0.5 kg wołoiny rosołowej
  • 4 l wody
  • 300 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 opakowanie Makaronu Krajanka

Jak przygotować:

Sprawioną kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek.
Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
Rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym, podawać z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem Krajanka.
Gotowy rosół posypać na talerzu pokrojoną natką pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 talerze

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Fasolowa z pomidorami

    zenon-a

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. 20 dag białej fasoli zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać litrem czystej wody, ugotować do miękkości. 2. Kilka ziemniaków obrać, pokroić w kostkę. 5-6 dużych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Wszystkie...

    więcej

  • Pyszna pomidorówka z serkiem topionym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-11

    Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy...

    więcej

    Pyszna pomidorówka z serkiem topionym
  • Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karko

    Autorka

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-09-28

    1. Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. 2. Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i...

    więcej

    Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karko
  • zupa pomidorowa, pomidorówka

    ja1984ja

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-10-23

    1. Obrać 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler raczej małą, 2. Warzywa pokroić i wrzucić do garnka, z gotującymi się skrzydełkami (tak z 4 minimum), jakieś 5L pojemności garnka. 3. Do smaku dodać kostki rosołowe, ilość w zależności od wielkości garnka, 4. Pod koniec gotowania dodać...

    więcej

  • Zupa z młodych ziemniaków

    mala_mi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-03

    Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Z tak przygotowanego wywaru wyjąć warzywa. ziemniaki obrać, umyć, pokroić, włożyć do wywaru i ugotować. Mąkę wymieszać w małej ilości zimnego wywaru lub wody, wlać do zupy i zagotować. Dodać śmietanę (4-5...

    więcej

»kategorie: