Domowy rosol z Krajanką

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Domowy rosol z Krajanką

Składniki:

  • makaron
  • kurczak - piersi
  • 1 kura rosołowa (ok. 1.5 kg)
  • 0.5 kg wołoiny rosołowej
  • 4 l wody
  • 300 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 opakowanie Makaronu Krajanka

Jak przygotować:

Sprawioną kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek.
Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
Rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym, podawać z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem Krajanka.
Gotowy rosół posypać na talerzu pokrojoną natką pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 talerze

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • zupa cebulowo - serowa

    Kaśka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-12-07

    1.postaw na ogień bulion , zagotuj 2.powoli doadawaj posiekaną w gruba kostke (3)cebule ,(2) marchewki,(1) pietruszkę i przyprawy 3.dodaj ówcześnie ugotowany ryż(1 torebka) i zagotój , do gotującej się zupy dodaj ser topiony (200 g) pokrojony w kostkę i...

    więcej

  • Zupa z młodych ziemniaków

    mala_mi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-03

    Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Z tak przygotowanego wywaru wyjąć warzywa. ziemniaki obrać, umyć, pokroić, włożyć do wywaru i ugotować. Mąkę wymieszać w małej ilości zimnego wywaru lub wody, wlać do zupy i zagotować. Dodać śmietanę (4-5...

    więcej

  • Zupa ogórkowa

    biedactwo

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-10

    1.Z pokrojonych ziemniaków, marchewki, kawałka pietruszki, pora selera i skrzydełka ugotować wywar. 2.Zetrzeć 2-3 ogórki kiszone na tarce, podsmażyć na maśle, gdy ziemniaki będą lekko miękkie- dodać ogórki do wywaru. 3.Zabielić śmietaną, posypać koperkiem.

    więcej

  • krupnik z kaszy jęczmiennej

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-04-19

    1. 4 łyżki kaszy jęczmiennej zalać zimną wodą, dodać z łyżkę masełka i ugotować- od czasu do czasu mieszając 2. wszystkie warzywka (oprócz ziemniaków) zetrzeć na dużej tarce i poddusić na małym ogniu 3. 4 pyrki obrać i pokroić w kostkę, osolić i ugotować 4. wszystko połączyć razem,...

    więcej

  • Zupa warzywna

    coralina

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-05-20

    Do rozpuszczonego w garnku masła dodać startą marchew i lekko podsmażyć. Dolać około 1 litr wody, dodać kostkę rosołową, sól oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 10 min, po czym dodać mrożone warzywa i całość zagotować.

    więcej

»kategorie: