Botwinka

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchew
  • sól pieprz jarzynka ocet
  • porcja rosołowa
  • botwinka pietruszka

Jak przygotować:

1. Z porcji gotujemy rosołek odpowiednio go przyprawiając
2. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone kosteczkę 3 młode ziemniaki, 3 młode marchewki, pęczek botwiny wraz z łodygami oraz małą pietruszkę z odrobiną natki
3. Z garnka można usunąć kości
4. Wszystko to gotujemy do czasu, kiedy warzywa staną się miękkie
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką oraz octem

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: na 4 osoby

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olital

    Index Food

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-03-19

    Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry. Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy...

    więcej

    Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olital
  • Zimowa minestrone z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-02-13

    Przygotowanie: Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory...

    więcej

    Zimowa minestrone z makaronem
  • Krem z zielonego groszu

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-10-04

    1. Groszek razem z zalewą wlewamy do garnka z wodą. 2. Gdy się zagotuje wrzucamy pokruszoną kostkę warzywną i mieszamy aż się rozpuści. Gotujemy dalej aż groszek będzie miękki. 3. Całość odstawiamy na kilka chwil. I miksujemy. 4. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Podajemy najlepiej w bulionówkach...

    więcej

    Krem z zielonego groszu
  • Zupa cebulowa z żółtym serem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-08-17

    1.Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli. 2.Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy...

    więcej

    Zupa cebulowa z żółtym serem
  • Zupa z dyni

    Uschata

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-10-19

    1. małą cebulę zeszklić na odrobinie masła, dodać 2-3 ząbki czosnku. 2. 600g dyni - wyciąć miękki miąższ, odciąć skórę, pokroić w drobną kostkę. 3. ziemniaki (4-5) i marchew (2-3)obrać i pokroić w kostkę. 4. do garnka nalać wody, dodać kostkę rosołową, wrzucić...

    więcej

»kategorie: