Botwinka

Autor: kloi (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchew
  • sól pieprz jarzynka ocet
  • porcja rosołowa
  • botwinka pietruszka

Jak przygotować:

1. Z porcji gotujemy rosołek odpowiednio go przyprawiając
2. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone kosteczkę 3 młode ziemniaki, 3 młode marchewki, pęczek botwiny wraz z łodygami oraz małą pietruszkę z odrobiną natki
3. Z garnka można usunąć kości
4. Wszystko to gotujemy do czasu, kiedy warzywa staną się miękkie
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką oraz octem

Informacje dodatkowe

Kategoria: zupy

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: na 4 osoby

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



zupy: podobne przepisy

  • Zupa grzybowa z krajanką

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-12

    Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a...

    więcej

    Zupa grzybowa z krajanką
  • Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-06-01

    Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać...

    więcej

    Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
  • Barszczyk wigilijny

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-12-12

    1.Zagotować litr wody, Dodać kostkę rosołowa. 2.Buraki obrać i pokroić w plastry. 3.Wycisnąć sok z cytryny. 4.Do gotującego się bulionu wrzucić buraki. Dodać sok z cytryny. Gotować aż buraki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

    więcej

    Barszczyk wigilijny
  • Zupa grochowa

    kawaska

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-12-17

    1.Szklankę grochu gotujesz w ok. litrze wody z przyprawami (ziele, liść, ew. kostka rosołowa lub sól do smaku) 2.Na patelni podsmażasz kawałek kiełbasy z dwoma cebulami. Jak groch będzie prawie miękki dodajesz kiełbasę i cebulę do zupy. 3.Gotujesz wszystko razem aż groch będzie miękki....

    więcej

  • Krem z zielonego groszu

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-10-04

    1. Groszek razem z zalewą wlewamy do garnka z wodą. 2. Gdy się zagotuje wrzucamy pokruszoną kostkę warzywną i mieszamy aż się rozpuści. Gotujemy dalej aż groszek będzie miękki. 3. Całość odstawiamy na kilka chwil. I miksujemy. 4. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Podajemy najlepiej w bulionówkach...

    więcej

    Krem z zielonego groszu
»kategorie: