Naleśniki waniliowo-truskawkowe

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

Składniki:

  • mąka
  • truskawki
  • mleko
  • jajka
  • serek homogenizowany

Jak przygotować:

składniki:
*1 jajko
*1 szkl. mąki pszennej
*1 szkl. mleka,woda - ile zabierze ciasto (zw. lub gazowana)
*1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
*1/4 łyżeczki soli
*2 łyżki oleju

*nadzienie:0,5 kg serka waniliowego (użyłam President) albo twarogu białego mielonego (do twarogu dodajemy 2 łyżki cukru zwykłego+1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią)

*sos: 0,5 kg truskawek - mogą być świeże albo mrożone + 3-4 łyżki cukru + sok z 1 cytryny

sposób przygotowania: 1. Robimy sos: Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości: 1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy - to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu. 2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody. Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce. Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron...jest pyszny!
2. Naleśniki: Jajko roztrzepujemy z mlekiem, solą, cukrem waniliowym i olejem. Mieszając dodajemy przesianą mąkę i tyle zimnej wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Odstawiamy je na 30 min.. Po tym czasie mieszamy ponownie bardzo dokładnie i ew. dolewamy nieco wody - ciasto odpoczywając gęstnieje bo mąką pęcznieje.
3. Smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Gotowe, ciepłe, smarujemy niezbyt grubo serkiem waniliowym, układamy po trzy, jeden na drugim, zwijamy w rulon i kroimy ukośnie na 4 kawałki. Układamy po kilka kawałków na talerzu i polewamy sosem truskawkowym. Pychota, nie tylko dla dzieci!


Informacje dodatkowe:


Informacje dodatkowe

Kategoria: z mąki

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 12 dużych naleśników

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



z mąki: podobne przepisy

  • Placuszki błyskawiczne

    Pyza

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: * 1 szkl. (250ml) kefiru * 1 jajko * 7-8 kopiastych łyżek mąki pszennej * szczypta soli * opakowanie cukru waniliowego 16g * 2 szczypty cynamonu * 1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia * do smażenia: kilka łyżek oleju * do...

    więcej

    Placuszki błyskawiczne
  • Zakochane naleśniki

    Sylvja

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-05-05

    1. Zmieszaj mąkę, dwa jaja, pół szklanki mleka, szczyptę sody oczyszczonej, pięć łyżeczek cukru, odrobinę wody oraz łyżkę oleju. 2. Ciasto gotowe do smażenia, wlej na rozgrzaną patelnię, po czym rozprowadź po powierzchni. Jeśli chcesz, możesz, przed wlaniem ciasta, rozsmarować kostkę masła na...

    więcej

    Zakochane naleśniki
  • Walentynkowe naleśniki

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-02-14

    1.Przepis na naleśniki http://student-gotuje.pl/przepisy/z-maki/nalesniki-czeskie-45-palaczinki/453 2.Polac syropem klonowym, udekorowac dzemem i posypac cynamonem.

    więcej

    Walentynkowe naleśniki
  • Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

    Autor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-12-08

    1.Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia. 2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną...

    więcej

    Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
  • Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-07-22

    1.Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać...

    więcej

    Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami
»kategorie: