Kolorowe naleśniki

Autor: Lidka

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • mąka
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • sól
  • 1/4 szklnaki soku z buraków
  • 2 łyżki zmiksowanego szpinaku
  • łyżeczka curry

Jak przygotować:

1. Do głębokiego naczynia wsyp 2 szklanki mąki, wlej półtora szklanki wody, szklankę mleka, wymieszaj. Dodaj 2 jajka, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Zmiksuj na normalne ciasto naleśnikowe.
2. Rozlej podstawowe ciasto naleśnikowe do 3 miseczek. Do jednej dodaj curry, do drugiej sok z przetartego szpinaku, a do trzeciej sok z buraków. Dokładnie wymieszaj.
3. Usmaż jak normalne naleśniki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: z mąki

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



z mąki: podobne przepisy

  • Rolldogi

    piegowatanoska

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-21

    1. Najpierw robimy naleśniki z mąki, mleka, jednego jajka. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być za gęsta, bo naleśniki wyjdą "ciężkie". Można dodać trochę proszku do pieczenia co by nadać puszystości plackom i soli do smaku. 2. Naleśniki smażymy na rozgrzanym...

    więcej

  • Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-09-30

    Wykonanie ciasta: 300 ml mleka, 1 szklankę mąki pszennej, 1 jajko, sól, cukier do smaku oraz garść młodego szpinaku dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Wykonanie farszu: Posiekany szpinak (200g) wymieszać z podlaskiem serem żółty...

    więcej

    Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
  • Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

    Autor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-12-08

    1.Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia. 2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną...

    więcej

    Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
  • Poduszkowce

    parva

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-07

    1. Jedno jajko, dwie łyżki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia mieszamy w miseczce 2. W zależności od upodobań wsypujemy sól lub cukier 3. Rozpuszczamy na patelni trochę margaryny 4. Z powstałej masy formujemy na patelni placuszki, które smażymy z obu stron aż lekko się zarumienią.

    więcej

  • Pieróg obfitości

    gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2015-02-18

    Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i...

    więcej

    Pieróg obfitości
»kategorie: