Toskański lunch

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Toskański lunch

Składniki:

  • pomidory
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • Ciabatta Włoska Specjalność Dan Cake
  • kapary 1 łyżeczka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • ocet balsamiczny
  • ser mozzarella
  • świeże listki bazylii

Jak przygotować:

1. Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika wkładamy na 20 minut Ciabattę Dan Cake
2. Kroimy pomidory w półplasterki
3. Tak samo kroimy ser mozzarella
4. Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
5. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
6. Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
7. Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
8. Posypujemy bazylią
9. Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.


Informacje dodatkowe:

Przepis na pyszne śniadanie we włoskim stylu. Autorem przepisu jest Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 2 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

Komentarze

  • Prodzirz, 2012-07-24

    Rewelka, polecam też wersję z szynką parmeńską

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • Ciepła sałatka ziemniaczana z Karczkiem Dojrzewającym

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-09-28

    1.Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na cztery części i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie. Karczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie podlać octem jabłkowym i bulionem. Podgotować parę minut, doprawić grubo zmielonym pieprzem i dodać...

    więcej

    Ciepła sałatka ziemniaczana z Karczkiem Dojrzewającym
  • Sałatka wiosenna z szynką

    gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-22

    Sos wiosenny Składniki: - sok z jednej cytryny - olej (50ml) - natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść) - sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku. Wykonanie sosu wiosennego: Posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykonanie sałatki: Szynkę, paprykę, jajka i ser...

    więcej

    Sałatka wiosenna z szynką
  • Naleśniki

    anakh

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-05-03

    1.Smażymy naleśniki 2.naleśniki faszerujemy łososiem , łosoś lekko skrapiamy sosem sojowym a sałatę lodową skrapiamy sokiem z cytryny , oliwę z oliwek łączymy z odrobiną musztardy (jest to sos do sałaty lodowej ) . 3.Naleśniki kroimy w plasterki i nakładamy na sałatę i ozdabiamy orzechami

    więcej

    Naleśniki
  • Surowka Coleslaw

    snowLady

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2011-11-27

    1.Kapustę ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy na małej szatkownicy, lekko solimy. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 2.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. 3.Mieszamy z 1 - 2 łyżkami majonezu i mieszamy. Doprawić pieprzem i solą....

    więcej

    Surowka Coleslaw
  • Letnia Sałatka ze świderkami

    Martyna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-07-19

    1.Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu tak, by nie był zbyt miękki. 2.Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i poczekać aż wystygnie. Ugotowany brokuł podzielić na małe części i dodać do makaronu. 3.Następnie pokroić pomidory, oliwki oraz żółty ser. Wszystkie składniki...

    więcej

    Letnia Sałatka ze świderkami
»kategorie: