Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

Autor: lekka sałatka ze szparagami, serem i migdalami

Ocena

Twoja ocena

Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

Składniki:

  • ser zółty
  • sól
  • szparagi
  • pieprz. pietruszka
  • migdaly

Jak przygotować:

1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.
2.W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki.
3.Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry.
4. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • Sałatka z winogronami i orzechami

    sałatka

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-10-23

    1.Myjemy winogrona, a następnie przekrajamy na połówki. Ser pleśniowy kroimy w średnią kostkę i tak przygotowane składniki dodajemy do umytej wcześniej sałaty. Dorzucamy orzechy włoskie (dobrej jakości, np. Bakalland) – w całości bądź w zależności od preferencji miażdżymy. 2.Chcąc...

    więcej

    Sałatka z winogronami i orzechami
  • Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem – idealna na upalny dzień

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2013-07-19

    1. Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. 2.Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor bądź na średnio rozgrzanym grillu. 3.Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty,...

    więcej

    Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem – idealna na upalny dzień
  • Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

    lekka sałatka ze szparagami, serem i migdalami

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-06-29

    1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. 2.W tym samym czasie rozgrzewamy...

    więcej

    Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
  • Sałatka a la gyros bez mięsa

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-12-12

    1.Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki. 2.Cebulę pokroić w kosteczkę. Ogórka również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odcedzić. 3.Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i ketchupem.

    więcej

    Sałatka a la gyros bez mięsa
  • szybka sałatka :)

    nilla456

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-02

    1.Kurczaka pokroić w kostkę usmażyć na złocisto i odłożyć do lodówki na ok 5 min. 2.pora pokroić. kukurydze odlać z wody a pieczarki usmażyć i odłożyć do lodówki na ok 5 min. 3.Teraz łączymy wszystkie składniki dodajemy keczup i mieszamy na górę posypujemy serem fetą i...

    więcej

»kategorie: