SAŁATKA OWOCOWA Z KRUSZONKĄ MIODOWO-ORZECHOWĄ

Autor: Żyj smacznie i zdrowo

Ocena

Twoja ocena

SAŁATKA OWOCOWA Z KRUSZONKĄ MIODOWO-ORZECHOWĄ

Składniki:

  • 1 melon żółty
  • 1 mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 10 orzechów włoskich
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

Jak przygotować:

1. Na patelni rozpuść miód. Kiedy pojawią się bąbelki, wrzuć orzechy włoskie. Mieszaj przez 1 minutę. Następnie zdejmij z patelni i ostudź. Płatki migdałów praż w piekarniku ustawionym na 160 °C przez 5 minut.
2. Obierz owoce. Banan pokrój w plasterki, mango i melona w kostkę, pomarańcze pokrój w ćwiartki.
3. Wszystkie owoce wymieszaj ze sobą, nałóż do miseczki i całość posyp kruszonką orzechową.


Informacje dodatkowe:

Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 3

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • sałatka z zupki chińskiej

    Nadja

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-06-10

    Kruszymy makaron z zupki, dorzucamy pozostałe składniki, które się w paczce znajdują. NIE zalewamy!! Kroimy w paski kapustę, drobno cebulę, ogórki, paprykę i wraz z kukurydzą dorzucamy do makaronu (wszelkie warzywa, które posiadamy można wrzucić!). Mieszamy z łyżką majonezu, odrobiną...

    więcej

  • surówka z kapusty pekińskiej

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-01

    1.Umytą kapustę pokroić drobno. 2.Pokroić pomidora i dodać do kapusty. 3.Potrzeć marchew,na grubych oczkach, nie za dużo. 4.Dodać kukurydzę i wymieszać składniki z olejem lub oliwą. Pokropić sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku.

    więcej

    surówka z kapusty pekińskiej
  • Klasyka Tuńczyka

    Autor

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-12-16

    Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Od papryki odcinamy końcówkę,...

    więcej

    Klasyka Tuńczyka
  • z pomarańczy

    Roslinka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-03

    Pomarańcze dokładnie umyć i obrać, usuwając z nich dokładnie tę białą warstwę, znajdującą się tuż pod skórką. Pokroić w cieniutkie plastry, usunąć pestki. Posypać pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), polać kilkoma łyżkami oliwy i odstawić na 30 minut.

    więcej

  • Wiosenna sałatka z żółtym serem

    redakcja

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-03-16

    Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, szczypiorek posiekać w drobne kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokroić w małe, równe kostki. Średniej wielkości miskę wyłożyć liśćmi sałaty, dodać pomidory oraz ser. Całość przyprawić według uznania i...

    więcej

    Wiosenna sałatka z żółtym serem
»kategorie: