Sałatka jesienna z sosem koperkowym

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Sałatka jesienna z sosem koperkowym

Składniki:

  • - 1 mała młoda cukinia - ½ papryki czerwonej - ½ papryki żółtej - mała cebula - sałata strzępiasta - olej - 1 łyżka kaparów - garść owoców aronii - 4 plastry bocz

Jak przygotować:

Pokroić cukinię, paprykę żółtą i czerwoną na średniej wielkości kawałki, cebulę pokroić w pióra. Następnie składniki te podsmażyć na odrobinie oleju i ostudzić. Na poszarpane liście sałaty wyłożyć podsmażone warzywa, boczek, kapary i owoce aronii. Dodać oliwę wymieszaną z musztardą i sokiem z cytryny, a następnie polać całość Sosem Koperkowym Tarsmak. Udekorować gałązkami koperku, cząstkami cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • Mizeria

    Justysia

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-07-03

    Ogórki obieramy cienko ze skórki i kroimy je w plasterki i solimy. Pozostawiamy na 15 min. Po kwadransie odciskamy sok z ogórków. Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany koperek. Polewamy ogórki śmietaną i posypujemy pieprzem. Mieszamy.

    więcej

  • Sałatka Cezara

    Martyna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-26

    Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i polać octem balsamicznym. Następnie „Sałatkę Cezara” wymieszać z 300 ml jogurtu, odstawić na 4-5 min po czym wymieszać dokładnie sałatę z sosem. Z wierzchu posypać grzankami i startym parmezanem.

    więcej

    Sałatka Cezara
  • Sałatka z makaronem i Paryżankami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-29

    Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z oliwą. Parówki obrać, groszek odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić i umyć. Następnie pokroić Paryżanki na centymetrowe plastry, a paprykę posiekać w cienkie paseczki. Ocet połączyć z musztardą, dodać majonez i...

    więcej

    Sałatka z makaronem i Paryżankami
  • Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką

    Redaktor

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-08-30

    Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać...

    więcej

    Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką
  • Sałatka Samo Zdrowie z żurawina i serem pleśniowym

    Fasolka

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-06-26

    Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy, np. Lazur. Następnie sprażyć kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin. Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy,...

    więcej

    Sałatka Samo Zdrowie z żurawina i serem pleśniowym
»kategorie: