Sałatka arbuzowa z dressingiem z mięty i bagietką

Autor: red.

Ocena

Twoja ocena

Sałatka arbuzowa z dressingiem z mięty i bagietką

Składniki:

  • arbuz – 500 g
  • czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
  • cebula – ½ sztuki
  • ser feta – 100 g
  • mięta – 2 garści
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • czarny piep

Jak przygotować:

Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 2

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • surówka z kapusty pekińskiej

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-01

    1.Umytą kapustę pokroić drobno. 2.Pokroić pomidora i dodać do kapusty. 3.Potrzeć marchew,na grubych oczkach, nie za dużo. 4.Dodać kukurydzę i wymieszać składniki z olejem lub oliwą. Pokropić sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku.

    więcej

    surówka z kapusty pekińskiej
  • Sałatka Grecka z parówkami

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-07-27

    1.Parówki Paryżanki pokroić i rozłożyć na półmisku, ser feta pokroić w kostkę o długości i szerokości ok. 3 cm. 2.Następnie pokroić w plasterki czerwoną cebulę. Oliwki wyjąć i w całości serwować wraz z resztą. Poukładać pomidorki koktajlowe. 3.Następnie całość udekorować bazylią...

    więcej

    Sałatka Grecka z parówkami
  • SAŁATKA OWOCOWA Z KRUSZONKĄ MIODOWO-ORZECHOWĄ

    Żyj smacznie i zdrowo

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-21

    1. Na patelni rozpuść miód. Kiedy pojawią się bąbelki, wrzuć orzechy włoskie. Mieszaj przez 1 minutę. Następnie zdejmij z patelni i ostudź. Płatki migdałów praż w piekarniku ustawionym na 160 °C przez 5 minut. 2. Obierz owoce. Banan pokrój w plasterki, mango i melona w...

    więcej

    SAŁATKA OWOCOWA Z KRUSZONKĄ MIODOWO-ORZECHOWĄ
  • Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

    lekka sałatka ze szparagami, serem i migdalami

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-06-29

    1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. 2.W tym samym czasie rozgrzewamy...

    więcej

    Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
  • Sałata na słodko

    Uschata

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-10-14

    1. Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, 2. do śmietany dodać cukier i dobrze wymieszać, 3. dodać śmietanę do sałaty. Gotowe! ^_^

    więcej

»kategorie: