Sałatka arbuzowa z dressingiem z mięty i bagietką

Autor: red.

Ocena

Twoja ocena

Sałatka arbuzowa z dressingiem z mięty i bagietką

Składniki:

  • arbuz – 500 g
  • czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
  • cebula – ½ sztuki
  • ser feta – 100 g
  • mięta – 2 garści
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • czarny piep

Jak przygotować:

Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 2

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-01-25

    1. Pół kapusty zetrzeć na dużych oczkach tarki, tak samo 1 marchew i 1 jabłko. 2.Pokropić odrobiną soku z cytryny. Wlać trochę oleju. 3.Przyprawić i wymieszać.

    więcej

  • Grejpfrutowa sałatka

    BiBi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-01

    Każdego grejpfruta należy przeciąć na pół i delikatnie wydrążyć miąższ, następnie przełożyć do oddzielnej salaterki. Oliwki bez pestek pokroić w ćwiartki, połączyć z miąższem. Dodać kminek, paprykę, oliwę, cukier, sól i pieprz - dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Podawać...

    więcej

  • sałatka grecka Ani

    ania

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-12

    Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Ogórki, pomidory, paprykę pokroić na kostkę średniej wielkości.Cebulę pokroić w talarki. Fetę pokroić w kostkę ok.1cmx1cm lub słupki.Oliwki wrzucić w całości lub połówki. Całość polać oliwą z oliwek i doprawić wedle własnego uznania.

    więcej

  • Ogórki małosolne

    Magda

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-05-27

    Na dno naczynia (najlepiej szklane lub gliniane) układamy liście chrzanu i koper. Ogórki starannie myjemy, układamy pionowo. Dodajemy pocięte ząbki czosnku i zalewamy osoloną wodą. Całość przykrywamy liściem chrzanu i talerzykiem.

    więcej

  • Surówka błyskawiczna

    zenon-a

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-29

    Wymieszać 1/2 główki posiekanej kapusty pekińskiej i kilka szklanek pokrojonych w ćwiartki truskawek (świeżych lub mrożonych).

    więcej