Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką

Autor: Redaktor

Ocena

Twoja ocena

Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką

Składniki:

  • • arbuz – 500 g
  • • czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
  • • cebula – ½ sztuki

Jak przygotować:

Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 2

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • Sałatka Grecka

    krufka

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-12

    Sałatka bardzo syta, idealna jako osobne danie lub w mniejszych porcjach jako dodatek do obiadu czy grilla. - pomidory kroimy na 8 części każdy - cebulę kroimy w piórka (połówki talarka o roztrzepujemy palcami) - ser kruszymy - sos z paczki mieszamy z olejem i wodą,...

    więcej

  • Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką

    Redaktor

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-08-30

    Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać...

    więcej

    Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką
  • Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

    lekka sałatka ze szparagami, serem i migdalami

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-06-29

    1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. 2.W tym samym czasie rozgrzewamy...

    więcej

    Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
  • Sałatka arbuzowa z dressingiem z mięty i bagietką

    red.

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-08-30

    Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać...

    więcej

    Sałatka arbuzowa z dressingiem z mięty i bagietką
  • Wiosenna sałatka z żółtym serem

    redakcja

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-03-16

    Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, szczypiorek posiekać w drobne kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokroić w małe, równe kostki. Średniej wielkości miskę wyłożyć liśćmi sałaty, dodać pomidory oraz ser. Całość przyprawić według uznania i...

    więcej

    Wiosenna sałatka z żółtym serem
»kategorie: