Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką

Autor: Redaktor

Ocena

Twoja ocena

Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z dressingiem miętowym i chrupiącą bagietką

Składniki:

  • • arbuz – 500 g
  • • czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
  • • cebula – ½ sztuki

Jak przygotować:

Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 2

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • Sałatka dla wege

    Fasolka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-10

    1. Brokuły ugotować na półtwardo, a pokrojony w paseczki por podsmażyć na patelni ze zgniecionym czosnkiem. 2. Warzywa wrzucić do miski, dosypać kukurydzę, pokruszony wcześniej ser feta i migdały (mogą być świeże, bądź sprażone na patelni). 3. Na koniec pokropić sałatkę oliwą i doprawić...

    więcej

    Sałatka dla wege
  • sałatka grecka

    martucha984

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-05-09

    1.umyć i pokroić ogórka, pomidory i sałatę 2.dodać ser feta (polecam arle apetine w kostkach) 3.przygotować sos (3 łyżki oleju, trzy łyżki wody, dodać sos i wymieszać) 4.połączyć wszystkie składniki 5. SMACZNEGO

    więcej

  • Sałatka z żółtym serem i kukurydzą

    Sylwusia

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-03

    Liście sałaty umyć, osuszyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę. Z sera zestrugać cienkie płatki. Ocet winny rozetrzeć ze szczyptą soli i pieprzu. Wlać olej, łyżkę zimnej wody, dokładnie wymieszać. Liście sałaty porwać na kawałki. dodać szynkę, kukurydzę i ser. Wymieszać,...

    więcej

  • saładka z tuńczyka

    marceau

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2009-08-28

    1. gotujemy makaron oraz brokuła (oddzielnie) kroimy w małe cząstki (brokuła tylko ;p) 2.tuńczyk odcedzamy 3.wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez sól i pieprz dla smaku można jeszcze dodać natke pietruszki ;P mniam mniam

    więcej

  • Gastrosfera

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-04-19

    1.Sos winegret: - musztarda(1 łyżka) - sok z 1 cytryny - oliwa z oliwek (50ml) - sok jabłkowy (100ml) - cukier (1 łyżeczka) - sól do smaku Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 2.Wszystkie warzywa dokładnie umyć. 3.Ogórka i pora pokroić w talarki,...

    więcej

    Gastrosfera