Ogórki małosolne

Autor: Magda (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • czosnek
  • ogórek
  • koper
  • liście chrzanu
  • sól

Jak przygotować:

Na dno naczynia (najlepiej szklane lub gliniane) układamy liście chrzanu i koper. Ogórki starannie myjemy, układamy pionowo. Dodajemy pocięte ząbki czosnku i zalewamy osoloną wodą. Całość przykrywamy liściem chrzanu i talerzykiem.


Informacje dodatkowe:

Sprawdzone proporcje na 2 kg. ogórków: to 8 ząbków czosnku, pęczek zielonego kopru, 5 łyżek soli, 4 liście chrzanu (dwa na dno i dwa na wierzch). Ogórki najlepiej smakują po dwóch dniach :)

Informacje dodatkowe

Kategoria: surówki i sałatki

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja: na 6 osób

Trudność: łatwe

Przepis: własny

Komentarze

  • Magda, 2008-05-26

    Przepis jest naprawdę łatwy. A ogórki kiszone (małosolne) zawsze są w kuchni mile widziane jako dodatek do kanapek, mięs itp.

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



surówki i sałatki: podobne przepisy

  • Sałatka szopska

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-01-21

    1.Do miski wrzucić wszystkie składniki. 2.Zalać sosem z 3 łyżek oliwy i 1 łyżki octu balsamicznego. 3. Doprawić solą i pieprzem

    więcej

    Sałatka szopska
  • Sałatka dziadka Irka

    banalnielatwe

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-05-01

    1.Umyj starannie 2 pomidory, obierz cebulę. 2.Wszystkie warzywa - 2 pomidory, 1 cebula, 3 ogórki pokrój w drobną kostkę. 3.Posól i popieprz całość, dokładnie wymieszaj. 4.Delektuj się smakiem mojego dzieciństwa!

    więcej

  • Sałatka dla wege

    Fasolka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-10

    1. Brokuły ugotować na półtwardo, a pokrojony w paseczki por podsmażyć na patelni ze zgniecionym czosnkiem. 2. Warzywa wrzucić do miski, dosypać kukurydzę, pokruszony wcześniej ser feta i migdały (mogą być świeże, bądź sprażone na patelni). 3. Na koniec pokropić sałatkę oliwą i doprawić...

    więcej

    Sałatka dla wege
  • Sałatka jesienna z sosem koperkowym

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-09-19

    Pokroić cukinię, paprykę żółtą i czerwoną na średniej wielkości kawałki, cebulę pokroić w pióra. Następnie składniki te podsmażyć na odrobinie oleju i ostudzić. Na poszarpane liście sałaty wyłożyć podsmażone warzywa, boczek, kapary i owoce aronii. Dodać oliwę wymieszaną z musztardą...

    więcej

    Sałatka jesienna z sosem koperkowym
  • z pomarańczy

    Roslinka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-03

    Pomarańcze dokładnie umyć i obrać, usuwając z nich dokładnie tę białą warstwę, znajdującą się tuż pod skórką. Pokroić w cieniutkie plastry, usunąć pestki. Posypać pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), polać kilkoma łyżkami oliwy i odstawić na 30 minut.

    więcej

»kategorie: