tosty francuskie

Autor: Ewa

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • ser zółty
  • jajka
  • olej
  • pieczywo

Jak przygotować:

1. Na patelni rozgrzewamy olej - najlepiej smaży się, gdy po włożeniu kromki chleba w połowie "nurkuje" w oleju, ale wtedy też bardziej nasiąka tłuszczem, więc jak kto lubi ...

2. W tym czasie rozbijamy jajko widelcem na jednolitą masę (tak jak do panierek); w zależności od wielkości jajka ;) 1 jajko powinno wystarczyć na 3 kromki chleba, które zaspokoi nawet największego głodomora

3. kładziemy żółty ser na kromce - najlepiej, żeby to był jeden duży plasterek (a nie kilka małych), wtedy najwygodniej się smaży i "trzyma" się grzanki

4. Moczymy kromkę z serem w jajku - nie żałujcie jajka, jak dobrze nasiąknie jest smaczniejsze:)

5. smażymy z dwóch stron zaczynając od strony z serem, żeby się dobrze trzymało - przez jakieś 30sekund do minuty z każdej strony - do momentu, aż jajko dobrze się zetnie

6. Wyjmujemy, można położyć na ręczniczku papierowym, wtedy jest szansa, że danie nie będzie tłuste.

Prostsza i zdrowsza wersja jest bez sera, też smaczne :)
Całkiem nieĹşle smakuje z ketchupem. Zachęcam do eksperymentowania - można dodawać do takiego jajka przeróżne przyprawy :)

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja: ile wyjdzie ;-&#

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Sałatka "letnia" z jajkiem i szczypiorem

    Magda

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-03

    Gotujemy 2-3 jajka na twardo. Kroimy w grubą kostkę, dodajemy pokrojony szczypiorek, koperek. Całość polewamy śmietaną. Mieszamy. Można dodać 1 dużą łyżkę majonezu. Przyprawiamy do smaku solą.

    więcej

  • Tortilla z kurczakiem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-26

    Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak,...

    więcej

    Tortilla z kurczakiem
  • Masło czosnkowe

    Kenny

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-18

    Zakładam, że jako rasowy student nie posiadasz przedmiotu typu wyciskarka do czosnku... ale tarkę pewnie gdzieś na dnie szuflady masz... Czosnek dokladnie obieramy (łatwo odróżnić kiedy się już przekopiesz - "skórka" jest biała, sam czosnek lekko żółtawy ;). Każdy ząbek...

    więcej

  • glazurwoana marchewka

    hefalump

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-07

    1. Marchewki oczyścić, umyć, oskrobać, pokroić na grube plasterki. 2. Rozgrzać masło (1-2 łyżeczki), włożyć marchewki i smażyć 5 min. mieszając, dodać bulion, sól, cukier, zmniejszyć ogień i dusić, aż marchewki pokryją się szklistym sosem.

    więcej

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-08-30

    Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Na płaty ciasta francuskiego...

    więcej

    Ślimaczki z ciasta francuskiego
»kategorie: