Tostowe wariacje – kanapka z serem żółtym i karmelizowanymi jabłkami

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Tostowe wariacje – kanapka z serem żółtym i karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

  • • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • • 1 jabłko (najlepiej twarde)
  • • 4 łyżki cukru
  • • 2 plasterki sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Jak przygotować:

Jabłka obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Na patelnię wsypać cukier i podgrzać na średnim ogniu do momentu, aż zupełnie się rozpuści.
Pokrojone jabłka dodać do karmelu i wymieszać. Prażyć przez ok. 10 minut, aż karmel dokładnie obklei jabłka.
Tak przygotowane wyłożyć na kromkę pieczywa tostowego, przykryć plastrem sera i kolejną kromką. Zapiec w tosterze do momentu roztopienia się sera i uzyskania oczekiwanej chrupkości pieczywa.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-30

    Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo i odstawić w celu wystudzenia. Ser żółty MSM Mońki Gouda zetrzeć na tarce do miski. Do sera wsypać drobno posiekane por i cebulę, a następnie obrane jajka. Można je poszatkować widelcem w misce. Do zawartości dodać łyżkę majonezu i 2...

    więcej

      Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda
  • KASZI WĘDLINIARSKIE

    Andrzej Zamojski, www.kaszi.eu, fundacja@kaszi.eu

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2009-01-22

    Składniki: 1/2 szklanki kaszy – pęczak jęczmienny 1 i 1/2 szklanki wody ½ kostki rosołowej warzywnej 3-4 krople oliwy z oliwek 1 łyżeczka kaszy mannej 4 prasowane arkusze alg morskich nori 100 g serka chrzanowego do smarowania (PHILADELFIA LUB ALMETTE) musztarda 4-5 śliwek...

    więcej

    KASZI WĘDLINIARSKIE
  • Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-05-15

    1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. 2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. 3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze...

    więcej

    Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie
  • Raclette

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-03-27

    Składniki kładziemy na płycie grzejnej urządzenia. W patelenkach umieszczamy ser. A następnie wkładamy je pod nagrzany grill. Możemy zapiekać dowolne składniki, pamiętajmy tylko, by nie napełniać patelenek zbyt wysoko, ponieważ zbyt duża ilość składników na raz sprawi, że nie upieką się...

    więcej

    Raclette
  • Tosty XXL z buraczanym hummusem i kaparami

    red.

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-11-30

    Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek,...

    więcej

    Tosty XXL z buraczanym hummusem i kaparami
»kategorie: