TARTA CYTRYNOWA Z MALINAMI

Autor: Żyj smacznie i zdrowo

Ocena

Twoja ocena

TARTA CYTRYNOWA Z MALINAMI

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki wyciśniętego soku z 2 cytryn
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 25 g żelatyny
  • śwież

Jak przygotować:

1. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
3. Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
4. W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
5. Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.


Informacje dodatkowe:

Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 16

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Kanapki a la Małysz ;)

    rudas

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-13

    Dwie kromki chleba smarujemy cienką warstwą margaryny, żeby dodatki nam nie spadły. Na jednej kromce układamy wedle uznania plasterki bananów, orzechy włoskie, ziemne, nerkowca, rodzynki, itp. Przykrywamy drugą kromką chleba.

    więcej

  • Grillowane pieczarki z żółtym serem

    gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-05-20

    Pieczarki oczyścić i umyć, następnie wyciąć ogonki, oprószyć solą i zmielonym pieprzem. Środki pieczarek wypełnić startym na tarce serem żółtym i ułożyć na ruszcie lub posmarowanej olejem tacce aluminiowej. Grillować ok. 10 minut. Pod koniec grillowania przykryć pieczarki tacką dla...

    więcej

  • Wiosenne babeczki z nowalijkami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-03-02

    - Twaróg łączymy z jogurtem i wyrabiamy jednolitą masę. - Dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, posiekany koperek. - Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. - Kolorową masę wkładamy do Babeczek z ciasta kruchego Dan Cake. By nadać im wiosenną formę, dekorujemy cząstkami...

    więcej

    Wiosenne babeczki z nowalijkami
  • Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-30

    Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo i odstawić w celu wystudzenia. Ser żółty MSM Mońki Gouda zetrzeć na tarce do miski. Do sera wsypać drobno posiekane por i cebulę, a następnie obrane jajka. Można je poszatkować widelcem w misce. Do zawartości dodać łyżkę majonezu i 2...

    więcej

      Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda
  • grzanki :D

    ernestyna

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-02-27

    Kilka kromek chleba posmaruj masłem, posyp cukrem i cynamonem natepnie zapiecz w piecyku az beda brązowe i chrupiące.Mozesz podawac z plasterkami banana.

    więcej

»kategorie: