Masło czosnkowe

Autor: Kenny (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • czosnek
  • masło
  • oregano

Jak przygotować:

Zakładam, że jako rasowy student nie posiadasz przedmiotu typu wyciskarka do czosnku... ale tarkę pewnie gdzieś na dnie szuflady masz...
Czosnek dokladnie obieramy (łatwo odróżnić kiedy się już przekopiesz - "skórka" jest biała, sam czosnek lekko żółtawy ;). Każdy ząbek ścieramy na tarce (uwaga na paluchy, jak zostanie mała końcówka, to nie trzeć do krwi, tylko rozgnieść ;) Do miseczki wrzucamy dużą kostkę masła - można wiecej, można mniej - w zależności od preferencji. 1 czosnek na 1 kostkę daje całkiem intensywny smak. Radze po prostu spróbować w czasie robienia i ewentualnie dozować ;) Dosypujemy oregano (nie za mało, bo w ogóle nie będzie czuć jego smaku). Można eksperymentować z innymi przyprawami (gałka muszkatołowa?). Smarujemy tosty i wcinamy.


Informacje dodatkowe:

Cena może się wahać w zależności od aktualnej ceny masła;) Idealne na tosty. Można też położyć na gorące warzywa typu pieczone ziemniaki albo ugotowany kalafior, fasolka, itp. (masło się elegancko po nich rozpłynie:)

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 1 kostka

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Sos czosnkowy do mięs, frytek, pizzy, kurczaka i jajek

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-16

    1. Majonez wymieszać ze śmietaną w proporcji 1:1. Wersja light to zmienić śmietanę jogurtem naturalnym. 2. Dodać przeciśnięty czosnek ( na 2 łyżki majonezu - ząbek, na 4 łyżki 2 ząbki czosnku) 3. Całość doprawić solą i ziołami prowansalskimi albo oregano.

    więcej

    Sos czosnkowy do mięs, frytek, pizzy, kurczaka i jajek
  • Croque madame – najsłynniejszy francuski tost

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-05

    Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na...

    więcej

    Croque madame – najsłynniejszy francuski tost
  • Placki z jabłkami

    Pyza

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: * kubek kefiru 400g * ok.1-1,5 szkl. mąki pszennej (ilość dodanej mąki zależy od gęstości kefiru i wielkości jaj) * 2 jajka * 1 op. cukru waniliowego 16g * 1/4 łyżeczka soli * 2 duże jabłka, najlepiej odmiany Antonówka * po 1/2 łyżeczki proszku...

    więcej

    Placki z jabłkami
  • Jajka faszerowane tuńczykiem

    piegowatanoska

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-21

    1.Jajka gotujemy na twardo, po czym przepłukujemy zimną wodą żeby skorupka łatwiej schodziła. 2.Jajka kroimy na połówki i oddzielamy żółtko do miseczki,do której dodajemy puszkę tuńczyka i 1 dużą łyżkę majonezu. 3.Taką pastę możemy jeszcze doprawić do smaku i następnie...

    więcej

  • Muffinki z Płatkami Czekoladowymi

    Pyszka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-10-24

    1. W pierwszej misce zmieszać wszystkie suche składniki: cukier, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. 2. Do drugiej miski wlać wszystkie mokre składniki i połączyć razem. Powstałą masę z drugiej miski dodać do suchych składników. 3. Pokroić banana i dodać do ciasta. Gotową masę...

    więcej

    Muffinki z Płatkami Czekoladowymi
»kategorie: