Masło czosnkowe

Autor: Kenny (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • czosnek
  • masło
  • oregano

Jak przygotować:

Zakładam, że jako rasowy student nie posiadasz przedmiotu typu wyciskarka do czosnku... ale tarkę pewnie gdzieś na dnie szuflady masz...
Czosnek dokladnie obieramy (łatwo odróżnić kiedy się już przekopiesz - "skórka" jest biała, sam czosnek lekko żółtawy ;). Każdy ząbek ścieramy na tarce (uwaga na paluchy, jak zostanie mała końcówka, to nie trzeć do krwi, tylko rozgnieść ;) Do miseczki wrzucamy dużą kostkę masła - można wiecej, można mniej - w zależności od preferencji. 1 czosnek na 1 kostkę daje całkiem intensywny smak. Radze po prostu spróbować w czasie robienia i ewentualnie dozować ;) Dosypujemy oregano (nie za mało, bo w ogóle nie będzie czuć jego smaku). Można eksperymentować z innymi przyprawami (gałka muszkatołowa?). Smarujemy tosty i wcinamy.


Informacje dodatkowe:

Cena może się wahać w zależności od aktualnej ceny masła;) Idealne na tosty. Można też położyć na gorące warzywa typu pieczone ziemniaki albo ugotowany kalafior, fasolka, itp. (masło się elegancko po nich rozpłynie:)

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 1 kostka

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Pate z wątróbek drobiowych z galaretką z herbaty truskawkowej

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-09-15

    1.Na oleju przesmażyć cebulę z wątróbką, doprawić solą i pieprzem, podlać winem dusić ok. 4 min. 2.Całość zmiksować na jednolitą masę dodając masło. 3.Z herbaty zrobić mocny napar ok. 200 ml. Rozpuścić w herbacie żelatynę. 4.Pate ułożyć w kamiennych miseczkach, zalać naparem z herbaty,...

    więcej

    Pate z wątróbek drobiowych z galaretką z herbaty truskawkowej
  • Kanapki z serem, pomidorem i szczypiorkiem

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-16

    1. Pomidora i szczypiorek dokładnie umyć. Pomidora pokroić w plastry, szczypiorek posiekać. 2. Kromki posmarować masłem, ułożyć plasterek sera, pomidora i posypać szczypiorkiem. 3. Kanapki doprawić solą i pieprzem.

    więcej

    Kanapki z serem, pomidorem i szczypiorkiem
  • KREM JOGURTOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ

    Żyj smacznie i zdrowo

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-22

    1. Żółtka zmiksuj z dwiema łyżkami brązowego cukru na kogel-mogel. 2. Dodaj jogurt i mieszaj, aż całość stanie się jednolita. 3. Mąkę połącz z masłem, 1 łyżką brązowego cukru oraz cynamonem w jednolitą masę i całość zagnieć. 4. Tak powstałą kruszonkę, wysyp na blachę wyłożoną papierem do...

    więcej

    KREM JOGURTOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ
  • Pasta jajeczno-szynkowa

    Justysia

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-07-03

    Masło ucieramy z sokiem z cytryny. Szynkę siekamy dość drobno. Jajka siekamy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy je do szyni i masła. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki.

    więcej

  • Wiosenne babeczki z nowalijkami

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-03-02

    - Twaróg łączymy z jogurtem i wyrabiamy jednolitą masę. - Dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, posiekany koperek. - Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. - Kolorową masę wkładamy do Babeczek z ciasta kruchego Dan Cake. By nadać im wiosenną formę, dekorujemy cząstkami...

    więcej

    Wiosenne babeczki z nowalijkami
»kategorie: