Kanapki z hummusem z bobu

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Kanapki z hummusem z bobu

Składniki:

  • papryka ostra
  • sok z cytryny - 3-4 łyżki
  • mięta - kilka listków
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek - 2 ząbki
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake)
  • bób świeży - 500 g
  • pasta tahini - 4-5 łyżek
  • cza

Jak przygotować:

1. Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki.
2. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
3. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę.
4. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu.
5. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 6

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Krążki cebulowe

    pati

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2008-09-08

    1. Cebule (3-4 duże, białe) pokrój na grube plastry i podziel na krążki. Odstaw na 15 minut. 2. 4 łyżki mąki zmiksuj z jednym jajkiem, pół szklanki mleka i pół szklanki wody mineralnej oraz solą i pieprzem do smaku na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 3. W tak przygotowanym...

    więcej

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego

    Redaktor

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-08-30

    Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Na płaty ciasta francuskiego...

    więcej

    Ślimaczki z ciasta francuskiego
  • Konfitura czereśniowo-czekoladowa w towarzystwie Bułeczki Mlecznej

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-08-01

    1. Czereśnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. godzinę. 2. Gdy owoce puszczą sok, gotujemy je z cukrem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok. 30 minut aż konfitura zgęstnieje. 3. Czekoladę kruszymy na małe kawałki dodajemy do gotującej się konfitury....

    więcej

    Konfitura czereśniowo-czekoladowa w towarzystwie Bułeczki Mlecznej
  • tosty z farszem pieczarkowym

    Tanushka_OoO

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-12-14

    1.pieczarki umyć, obrać, utrzeć albo drobno posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzaym olejem 2.dodać cebulę i przyprawy, dusić tak żeby nie rozgotować 3.chleb posmarować masełkiem, między dwie skibki włożyć farsz pieczarkowy(nie przeginać, bo wypynie i zasyfi toster)i plasterek zółtego...

    więcej

  • Piknikowe bułeczki mleczne z aksamitnym serkiem i owocami

    Redakcja1

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-04-26

    1.Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. 2.Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wmieszany z wanilią. 3.Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. 4.Bułeczki Mleczne dan cake...

    więcej

    Piknikowe bułeczki mleczne z aksamitnym serkiem i owocami
»kategorie: