Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Składniki:

  • pieprz
  • papryka słodka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżki octu
  • 1 natka pietruszki (do dekoracji)
  • gofry gotowe. np. Dan Cake Polonia
  • 8 plasterków szynki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • masło (do smaże

Jak przygotować:

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu.
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Tosty hawajskie z szynką i ananasem

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-06-16

    1. Chleb posmarować masłem. Na każdy ułożyć szynkę, plaster ananasa i sera. 2. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Ser musi się roztopić. 3. Podać z ketchupem.

    więcej

    Tosty hawajskie z szynką i ananasem
  • Ostra babeczka

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-09-25

    Twaróg dokładnie wymieszać z pokrojoną w kostkę papryką świeżą. Dodać paprykę słodką i ostrą, oraz sól do smaku. Pastę wyłożyć do tartaletek i udekorować gałązkami koperku. Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, poleca pastę paprykową ostrą z Kruchymi babeczkami do...

    więcej

    Ostra babeczka
  • placuszki po studencku

    daruchaaa

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-02-06

    1.pokroić 5 parówek w kostkę 2.wbić 3 jajka 3.namoczyć dwie wcześniej wysuszone bułki (dają lepszy efekt niż bułka tarta, ale ona też może być) 4.dodać przyprawy (w tym pokrojony czosnek) i wymieszać dokładnie 5. piec płaskie placuszki na oleju lub oliwie z jednej strony przez...

    więcej

    placuszki po studencku
  • Tosty XXL z buraczanym hummusem i kaparami

    red.

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-11-30

    Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek,...

    więcej

    Tosty XXL z buraczanym hummusem i kaparami
  • Domowe nachosy

    mbc

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-05-23

    W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w...

    więcej

    Domowe nachosy
»kategorie: