Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Składniki:

  • pieprz
  • papryka słodka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżki octu
  • 1 natka pietruszki (do dekoracji)
  • gofry gotowe. np. Dan Cake Polonia
  • 8 plasterków szynki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • masło (do smaże

Jak przygotować:

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu.
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Bananowy hot dog

    hefalump

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-08-29

    1. Bułkę do hot doga (ew. odpowiedniej długości kawałek bagietki) przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć część miękkiego środka. Połówki opiec w tosterze lub piekarniku. 2. Orzeszki ziemne grubo posiekać, uprażyć na patelni (najlepiej bez tłuszczu), aż zaczną intensywnie pachnieć....

    więcej

  • Futbolowe tosty

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-05-18

    1. Przygotuj warzywa – umyj pomidorki, paprykę, sałatę, pietruszkę, obierz zielonego ogórka. 2. Pokrój paprykę i ogórka (w plasterki). 3. Przypiecz chleb tostowy. 4. Wykonaj kanapki przekładając kromki chleba tostowego żółtym serem, szynką i warzywami. 5....

    więcej

    Futbolowe tosty
  • Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-07-18

    Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu ok. ½ godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum. Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na...

    więcej

    Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
  • Prażone migdały

    Roslinka

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-07-03

    Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki i osuszyć. Rozgrzać olej na patelni, wsypać migdały i smażyć do czasu, aż nabiorą złotawego koloru. Podczas smażenia należy cały czas je mieszać, aby przypiekły się równomiernie. Gdy już będą gotowe, odsączyć z...

    więcej

  • TARTA CYTRYNOWA Z MALINAMI

    Żyj smacznie i zdrowo

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2016-04-29

    1. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. 2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na...

    więcej

    TARTA CYTRYNOWA Z MALINAMI
»kategorie: