Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Składniki:

  • pieprz
  • papryka słodka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżki octu
  • 1 natka pietruszki (do dekoracji)
  • gofry gotowe. np. Dan Cake Polonia
  • 8 plasterków szynki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • masło (do smaże

Jak przygotować:

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu.
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Sos czosnkowy do mięs, frytek, pizzy, kurczaka i jajek

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-16

    1. Majonez wymieszać ze śmietaną w proporcji 1:1. Wersja light to zmienić śmietanę jogurtem naturalnym. 2. Dodać przeciśnięty czosnek ( na 2 łyżki majonezu - ząbek, na 4 łyżki 2 ząbki czosnku) 3. Całość doprawić solą i ziołami prowansalskimi albo oregano.

    więcej

    Sos czosnkowy do mięs, frytek, pizzy, kurczaka i jajek
  • KASZI NA GORĄCO Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ

    Andrzej Zamojski

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-06-08

    Składniki: ¼ kg kaszy – pęczak jęczmienny 1 kostka rosołowa ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego 3-4 krople oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaszy mannej 12 arkuszy papieru ryżowego 20 dag boczku wędzonego surowego 5 dag śliwek suszonych wędzonych 100 ml soku pomarańczowego sól - do smaku pieprz...

    więcej

  • Pate z wątróbek drobiowych z galaretką z herbaty truskawkowej

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-09-15

    1.Na oleju przesmażyć cebulę z wątróbką, doprawić solą i pieprzem, podlać winem dusić ok. 4 min. 2.Całość zmiksować na jednolitą masę dodając masło. 3.Z herbaty zrobić mocny napar ok. 200 ml. Rozpuścić w herbacie żelatynę. 4.Pate ułożyć w kamiennych miseczkach, zalać naparem z herbaty,...

    więcej

    Pate z wątróbek drobiowych z galaretką z herbaty truskawkowej
  • Szybka Kolacja

    banalnielatwe

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-05-01

    1.Podsmaż cebulkę na maśle 2.Ugotuj parówki 3.Przekrój bułkę i posmaruj masłem 4.Potnij parówkę w plasterki 5.Zetrzyj ser i posyp nim parówki 6.Połóż na to cebulkę 7.Polej ketchupem SMACZNEGO ;)

    więcej

  • domowe mc muffiny JAJKO I BEKON.

    ttk

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-26

    1. na patelni posmażyć kilka plasterków szynki lub boczku do zrumienienia i 'skurczenia się'. 2. przygotować jedno jajko sadzone - koniecznie obsmażyć je z obu stron. 3. pomidora pokroić w plasterki. 4. 2 kromki chleba zrumienić w tosterze, a następnie ciepłe posmarować...

    więcej

»kategorie: