Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Składniki:

  • pieprz
  • papryka słodka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżki octu
  • 1 natka pietruszki (do dekoracji)
  • gofry gotowe. np. Dan Cake Polonia
  • 8 plasterków szynki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • masło (do smaże

Jak przygotować:

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu.
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • tosty z farszem pieczarkowym

    Tanushka_OoO

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-12-14

    1.pieczarki umyć, obrać, utrzeć albo drobno posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzaym olejem 2.dodać cebulę i przyprawy, dusić tak żeby nie rozgotować 3.chleb posmarować masełkiem, między dwie skibki włożyć farsz pieczarkowy(nie przeginać, bo wypynie i zasyfi toster)i plasterek zółtego...

    więcej

  • Fondue z różnych gatunków sera

    szef kuchni

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2017-04-12

    Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu...

    więcej

    Fondue z różnych gatunków sera
  • KREM JOGURTOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ

    Żyj smacznie i zdrowo

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-04-22

    1. Żółtka zmiksuj z dwiema łyżkami brązowego cukru na kogel-mogel. 2. Dodaj jogurt i mieszaj, aż całość stanie się jednolita. 3. Mąkę połącz z masłem, 1 łyżką brązowego cukru oraz cynamonem w jednolitą masę i całość zagnieć. 4. Tak powstałą kruszonkę, wysyp na blachę wyłożoną papierem do...

    więcej

    KREM JOGURTOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ
  • Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

    Synertime

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-12-29

    1.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta. 2.Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już...

    więcej

    Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem
  • Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-05-15

    1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. 2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. 3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze...

    więcej

    Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie
»kategorie: