Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Składniki:

  • pieprz
  • papryka słodka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżki octu
  • 1 natka pietruszki (do dekoracji)
  • gofry gotowe. np. Dan Cake Polonia
  • 8 plasterków szynki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • masło (do smaże

Jak przygotować:

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu.
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • KASZI WĘDLINIARSKIE

    Andrzej Zamojski, www.kaszi.eu, fundacja@kaszi.eu

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2009-01-22

    Składniki: 1/2 szklanki kaszy – pęczak jęczmienny 1 i 1/2 szklanki wody ½ kostki rosołowej warzywnej 3-4 krople oliwy z oliwek 1 łyżeczka kaszy mannej 4 prasowane arkusze alg morskich nori 100 g serka chrzanowego do smarowania (PHILADELFIA LUB ALMETTE) musztarda 4-5 śliwek...

    więcej

    KASZI WĘDLINIARSKIE
  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-05-04

    1. Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. 2. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. 3. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku...

    więcej

    Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem
  • KASZI

    Andrzej Zamojski, fundacja@kaszi.eu

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2008-11-27

    Przepis na KASZI WEGETARIAŃSKIE Składniki: 1/2 szklanki kaszy – pęczak jęczmienny 1 i 1/2 szklanki wody ½ kostki rosołowej warzywnej 3-4 krople oliwy z oliwek 1 łyżeczka kaszy mannej 4 prasowane arkusze alg morskich nori 100 g serka do smarowania PHILADELFIA 4-5 śliwek suszonych...

    więcej

    KASZI
  • Kieszonki w cieście francuskim

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-06

    Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Parówki Paryżanki kroimy wzdłuż i wkładamy w nacięcie kawałek sera. Następnie Paryżanki układamy w cieście, zaginając rogi do środka. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, zgodnie z zaleceniami producenta ciasta. Podajemy z...

    więcej

    Kieszonki w cieście francuskim
  • Pasta herbaciany łosoś

    buszująca w garach

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-02-21

    1. Włożyć razem plastry łososia, masło, zawartość torebek herbacianych, łyżkę wody i koperek do miksera. Następnie całość zmiksować, aż do uzyskania jednolitego koloru. 2. Podawać na talerzach z chlebem.

    więcej

    Pasta herbaciany łosoś