Fondue z różnych gatunków sera

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Fondue z różnych gatunków sera

Składniki:

  • czosnek
  • masło
  • ser zółty
  • śmietana
  • majeranek
  • - 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
  • - 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
  • - 200 g sera Cheddar
  • - ząbek czosnku
  • - 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • - ½ szklanki śmietany 18%
  • - łyżeczka masła
  • -

Jak przygotować:

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Chlebek czosnkowy

    michu

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-05-20

    Jeśli nie masz mikrofali wykonanie zacznij od włączenia piekarnika. Najpierw chleb (może być już podeschnięty) smarujemy masłem, potem sypiemy na to sól i czosnek pokrojony w kosteczkę. W zależności od tego co mamy w domu, dodajemy jakieś ziółka. Całość idzie do piekarnika...

    więcej

  • domowe mc muffiny JAJKO I BEKON.

    ttk

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-26

    1. na patelni posmażyć kilka plasterków szynki lub boczku do zrumienienia i 'skurczenia się'. 2. przygotować jedno jajko sadzone - koniecznie obsmażyć je z obu stron. 3. pomidora pokroić w plasterki. 4. 2 kromki chleba zrumienić w tosterze, a następnie ciepłe posmarować...

    więcej

  • Czosnkowy tost

    Martyna Dzida

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-09-12

    1.Obedrzeć czosnek ze skorupki ochronnej. 2.Natrzeć kanapkę czosnkiem. 3.Do tostera włożyć natartą kanapę i gotowe. Smacznego :)

    więcej

  • Pate z wątróbek drobiowych z galaretką z herbaty truskawkowej

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-09-15

    1.Na oleju przesmażyć cebulę z wątróbką, doprawić solą i pieprzem, podlać winem dusić ok. 4 min. 2.Całość zmiksować na jednolitą masę dodając masło. 3.Z herbaty zrobić mocny napar ok. 200 ml. Rozpuścić w herbacie żelatynę. 4.Pate ułożyć w kamiennych miseczkach, zalać naparem z herbaty,...

    więcej

    Pate z wątróbek drobiowych z galaretką z herbaty truskawkowej
  • Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-30

    Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo i odstawić w celu wystudzenia. Ser żółty MSM Mońki Gouda zetrzeć na tarce do miski. Do sera wsypać drobno posiekane por i cebulę, a następnie obrane jajka. Można je poszatkować widelcem w misce. Do zawartości dodać łyżkę majonezu i 2...

    więcej

      Pasta jajeczna z serem żółtym MSM Mońki Gouda
»kategorie: