Fondue z różnych gatunków sera

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Fondue z różnych gatunków sera

Składniki:

  • czosnek
  • masło
  • ser zółty
  • śmietana
  • majeranek
  • - 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
  • - 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
  • - 200 g sera Cheddar
  • - ząbek czosnku
  • - 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • - ½ szklanki śmietany 18%
  • - łyżeczka masła
  • -

Jak przygotować:

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Tosty po francusku

    Wróbelek

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-05-14

    1.wymieszać jajka z odrobiną mleka 2.zamoczyć chleb i posypać cukrem waniliowym 3.usmażyć na maśle lub oleju

    więcej

  • Parówki panierowane z sosem wiosennym

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2013-09-25

    1.Każdą parówkę owinąć w plaster sera żółtego, a następnie panierować w mące, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce. Usmażyć na głębokim oleju, na złoty kolor. Podawać z sosem wiosennym. 2.Sos wiosenny Wszystkie zioła: koperek, natka pietruszki i szczypior posiekać,...

    więcej

    Parówki panierowane z sosem wiosennym
  • Rześka babeczka z pastą miętowo-cytrynową

    Gastrosfera

    10-20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-06-21

    1. Twaróg połączyć z jogurtem 2. Dodać kurkumę, cukier, sól do smaku 3. Wyrobić jednolitą masę 4. Dodać drobno pokrojoną miętę, pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę cytrynową 5. Dokładnie wymieszać 6. Tartaletki Dan Cake napełnić pastą, udekorować listkami mięty i cząstkami...

    więcej

    Rześka babeczka z pastą miętowo-cytrynową
  • Tortilla z kurczakiem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-11-26

    Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak,...

    więcej

    Tortilla z kurczakiem
  • Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-05-31

    Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć po dwa plasterki sera żółtego i ciasno zwinąć. Zgrillować z dwóch stron na patelni na złot kolor. Przygotować dip: paprykę pokroić w cząstki i chwilę podsmażyć na oleju z pomidorów. Dodać...

    więcej

     Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
»kategorie: