Fondue z różnych gatunków sera

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Fondue z różnych gatunków sera

Składniki:

  • czosnek
  • masło
  • ser zółty
  • śmietana
  • majeranek
  • - 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
  • - 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
  • - 200 g sera Cheddar
  • - ząbek czosnku
  • - 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • - ½ szklanki śmietany 18%
  • - łyżeczka masła
  • -

Jak przygotować:

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: przekąski

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



przekąski: podobne przepisy

  • Tosty po francusku

    Wróbelek

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-05-14

    1.wymieszać jajka z odrobiną mleka 2.zamoczyć chleb i posypać cukrem waniliowym 3.usmażyć na maśle lub oleju

    więcej

  • Śledzie w oleju

    Magda

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-04-16

    Śledzie przepłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3-4 szt. z jednego fileta). Układamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy 2-3 duże celule na prążki i pokrywamy nią śledzie, dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i natkę pietruszki. Całość polewamy...

    więcej

  • Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-05-15

    1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. 2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. 3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze...

    więcej

    Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie
  • Panierowana cukinia

    czarnamalina

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-08-22

    1. Cukinię obrać i pokroić na grube plastry 2. Przygotować panierkę mieszając jajka z przyprawami 3. Każdy plasterek zamoczyć w panierce z obu stron, następnie w bułce tartej. 4. Smażyć na podgrzanym wcześniej oleju.

    więcej

  • CAMEMBERT z ananasem

    eve_gryzie

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-03-19

    1. Serki kroimy w poprzek na połowę, obtaczamy w roztrzepanych widelcem żółtkach (gdy są zbyt gęste, można dodać łyżeczkę śmietanki), panierujemy w tartej bułce z orzechami, 2. smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. 3. Na talerzykach układamy usmażone porcje, na wierzchu...

    więcej

»kategorie: